Подай сигнал

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса

Свят

от Марица вест. 1169 прегледа 0

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса

Турски хотелиер разкри какви точно продукти се слагат на шведската маса. По думите му е строго забранено повторното използване на бързо развалящи се продукти, почивка.блиц.бг.

Правилото е, че могат да се слагат на шведската маса отново само такива храни, които имат по-дълъг срок на годност, твърди шефът на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък.

"В системата "ал инклузив" има определени продукти, които могат да се използват повторно. Така се формира и асортиментът на шведската маса", твърди Айък.

"Има желязно правило - от използваната чиния на госта не може да се взима абсолютно нищо, всички остатъци от храната се изхвърлят. Ако на масата е имало продукти, които не биха издържали дълго съхранение, също се изхвърлят, дори и никой да не ги е докоснал", обяснява хотелиерът.

Това, обаче, не касае продуктите, които могат да се използват няколко пъти в течение на времето.

"Например това са пастьоризирани маслини, сирене, кашкавал, масло, мед, сладка и разни други. Ако те остават на шведската маса от сутринта, могат да бъдат подавани отново и по време на обеда или вечеря. Именно заради това маслините и други продукти, имащи продължителен срок на съхранение, са основната част от т. нар. "студен бюфет", обяснява Айък.

Той добавя, че в Турция съществуват много строги критерии за съхранението и използването на продуктите, които хотелиерите са длъжни да следят и спазват.

"Не може ние да искаме от хотелиерите да казват - ето, от това може да ядете, а от това - по-добре не. Това е неуместно. Никой в хотелите ни не се натравя, защото тези критерии за храните се спазват както трябва", признава Айък.