Туристи идват в Хисаря за селфи с Асклепий

Археолози откриха в античния СПА комплекс още два мраморни басейна, които вече са захранени с минерална вода

Туристи  идват в Римските терми в Хисаря за селфи с бога лечител  Асклепий, а трите нимфи, покровителки на топлите извори, които бликат тук,  ще им разказват живота на аристократите, дошли да търсят радост, удоволствие и изцеление в термите на  древния град. Това предвижда проект на Археологическия музей в Хисаря и Националния фонд „Култура”, по който работят музейни специалисти и експерти от Министерството на културата, съобщи доц.  д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря.

Проектът  за добавена виртуална реалност е иновативен за  българските музеи. Под формата на игра със смартфоните си туристите ще откриват артефакти  от Римските терми. Когато излизат от комплекса, те ще получават в специалното приложение в смартфоните си папка с артефактите от Римските терми, както и своите селфита. Така  непринудено и забавно те ще опознават живота на древните, историята на града и комплекса, посещаван за удоволствие и лечение с вода и ароматни етерични масла от богати и знатни римляни през II-IV век.

Разработването на проекта е в напреднала фаза и ще бъде завършен окончателно през юни 2019 година , заяви доц. Митко Маджаров.

В същото време Археологическият музей и ПУ „Паисий Хилендарски” ще кандидатстват заедно пред фондация „Пловдив 2019” с друг проект, който ще  представи Римските терми пред пловдивска публика, когато градът под тепетата  бъде Европейска столица на културата. Освен това този проект ще свърже хора от университета - бивши и настоящи студенти, музейните специалисти, които работят по проучването на термите, обясни доц. Маджаров. А изложба, експонирана най-напред в Пловдив, ще разкрие на публиката новите артефакти от археологическите проучвания на термите през последните години. След това ще бъде показана в Хисаря, в самите терми.

Археологическите проучвания на Римските терми в Хисаря  имат своеобразен  юбилей. Те се осъществяват вече 25 години от доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря, и екип от музейни специалисти. Разкопките и това лято се финансират от Министерството на културата, за което доц. Маджаров  и екипът му са много благодарни.

Пред броени дни в древния СПА комплекс блеснаха още два басейна, зареждани с топла минерална  вода. Така археолозите установиха в древния балнеокомплекс общо шест басейна.

Новооткритите са в северната и северозападната част на термите, която е от първия строителен етап на внушителното съоръжение, изграждана до средата на II век. 

Двата басейна са в отделни помещения, разделени от малък коридор, разположени са симетрично. Единият от тях , с размери 12 на 8 метра, е бил преграден и от него са оформени два басейна - единият е малък, вероятно за специални процедури. И двете части на този голям басейн вече са експонирани, заредени са с минерална вода от отлично запазения водопровод, изграден през 135-136 година. А под водата греят автентичните бели мраморни плочи на облицовката.

Другият басейн, изграден в  най-северната част, е симетричен на първия, но по-голям. Той е изграден от каменни блокове.

И двата басейна са покрити с бели мраморни плочи с размери 1,75 х 0,85 см и с дебелина 2 см. Прецизната  изработка на тези огромни мраморни блокове е впечатляваща, коментира доц. Маджаров. Римляните се славят като строители, но все пак си заслужава да се отбележи, че се е изисквало както инструменти, така и умение да бъдат оформени листове от мрамор с такава голяма площ, с дебелина  само 2 см и да бъдат поставени. По същия начин са били облицовани и останалите басейни в Римските терми.

Вероятно до края на септември ще бъде разкрит изцяло и басейнът в северозападната част, който е най-голям. Тогава ще стане ясно кой от шестте басейна в Римските терми каква функция е имал. Ще се коментира облицовката, археолозите ще проследят и канализацията, водоснабдяването - съоръжения, които са в много добро състояние, действащи са и впечатляват до днес с начина на изграждането им в този огромен, дори за днешните критерии, обект, коментира доц. Маджаров.

Посетителите на Римските терми наблюдават всеки момент от работата на екипа на Археологическия музей по време на проучванията. Те имат възможност да слязат съвсем близо до проучвателите и работниците, да докоснат водата в басейните и разгледат залите, които повече от два века са били пълни с живот.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?