Туристи ахват от това чудо в Пловдив

Европейската столица на културата е първият град в България с електронен консиерж

Къде да вечерям? Къде има денонощна аптека? Каква е прогнозата за времето утре? Колко чист е въздухът в Пловдив? Има ли хотел с 5 звезди в града? На такива въпроси е в състояние да отговаря денонощно виртуалният асистент „Пловдив сити консиерж“ (консиерж означава сътрудник, помощник). Най-просто казано, това е приложение, което се отваря в месинджър, тоест не е нужно да бъде сваляно допълнително на телефон или компютър. Пловдив е първият град в България с такъв виртуален асистент. Засега нашият „говори“ само на английски език. 

Чат-ботът е иновативен проект на столична агенция umni.bg в сътрудничество с един от най-големите европейски доставчици на туристическа информация In your pocket, обобщиха от Съвета по туризъм. Тепърва виртуалният консиерж ще бъде представен на пловдивските хотелиери и ресторантьори, за да се включат в него с информация за обектите си. Очакванията са, че за обществените  музеи, галери и туристически забележителности таксите ще бъдат символични или въобще няма да има такива. 

В момента пловдивската версия има 400 обекта, които са видими от 1 април насам, допълниха от Съвета по туризъм. Така англоезичните туристи могат да получават информация по категория и място или по ключова дума, а също така и да задават конкретни въпроси за настаняване, ресторанти, развлечения, атракции, шопинг, транспорт и др.

Вдъхновяваща дама


Изпълнителният директор на  umni.bg Елица Стоилова е работ​ила дълги години в сферата на туризма и има ясна визия от какво се нуждае бизнесът и от какво - туристите. Така се стига до измислянето на виртуалния консиерж, който пести много време на персонала в местата за хранене, нощувки и забавления да отговарят на едни и същи въпроси.

Съвсем наскоро, навръх 8 март, австрийската медия за технологии, стартъпи и инвестиции Trending Topics направи списък от 50-те жени - лидери в екосистемата и IT сферата. Сред тях попадна и българката Елица Стоилова. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Яворка Нанчева

Яворка Нанчева

23.04.2019 | 14:09

Нямаме ли наши си думи за обяснение ! КОНСИЕРЖ !!!!! ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ !

Отговори
7 0
Радослав

Радослав

23.04.2019 | 12:42

Толкова ли няма българско име на думата консиерж. Гомеми англичани станахте. Гъзолизци

Отговори
19 3
Таня христова

Таня христова

23.04.2019 | 12:01

Е, да чуем нещо хубаво за нашия Пловдив

Отговори
12 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?