Подай сигнал

Турция дава стипендии на наши студенти

Около 2000 българи следват в южната ни съседка

Образование

от Елица Кандева 772 прегледа 0

Всяка година над 100 000 студенти правят постъпки за обучение в турски вузове

Наши младежи могат да учат с тъй наречените „турски стипендии” във вузове в южната ни съседка. Финансовата подкрепа включва пълната такса за обучение, настаняването, месечна стипендия и самолетен билет.

Програмата „Турски стипендии” се реализира от Представителството на турците зад граница и сродните турски общности (YTB). По нея всяка година над 100 000 студенти правят постъпки за обучение в турски вузове. Тазгодишната кампания е в ход в момента. Желаещите трябва да владеят турски. След първоначалното кандидатстване, което е възможно и онлайн, следват интервюта за бакалавърските и магистърските специалности през април и май, а резултатите са ясни през юни.

Подборът на стипендианти у нас

става след съгласуване с дирекция „Югоизточна Европа” на Министерство на външните работи. Още през януари турският посланик у нас Хасан Улусой и президентът на YTB Абдуллах Ерен са запознали с програмата шефа на дирекцията Иван Петков. Информацията за нея е предоставена в кабинета на премиера и МОН, в нашите посолства в Анкара и консулствата ни в Истанбул, Одрин и Бурса.

Представителството на турците зад граница и сродните турски общности е основано през 2010 г. да координира дейности, свързани с турски граждани и сродните им общности в чужбина, включително и отпускане на стипендии.

Мрежата на висшето образование в Турция включва 200 висши училища, от които 130 са държавни. В последните години чуждите студенти са се увеличили със 75% и сега са около 100 400. От тях 17 000 са получили държавна стипендия. Целта е към 2030 г. да достигнат 200 000.

Стипендиите представляват

мост между двете страни,

твърди Абдуллах Ерен. По думите му в момента в Турция следват около 2000 българи, от които 77 стипендианти. Обучението е на турски, като в стипендиантската програма е заложена 1 г. езикова подготовка. Отделни предмети се преподават на английски.

Процедурата за кандидатстване не се основава на произход, а на академични постижения. След подбора по документи комисия от трима университетски представители посещава държавата на кандидата, за да се срещне с него. Досега такива интервюта са правени в около 100 страни.

Представителството на турците зад граница и сродните турски общности има стипендиантска програма и за чуждестранни държавни служители. По нея те преминават 10-месечен курс по турски език. Всяка държавна институция може да номинира свои представители, а кандидатстването става чрез дипломатическите представителства.

Организацията е готова да предостави материали и да осъществява академичен обмен за обучение в специалност „Тюркология” у нас. Предлага партньорство за българско-турски изследователски центрове между вузове от двете страни.

Коментари