Подай сигнал

Тук направихме инвестиции за 20 млн. долара

Интервю

от Мария Петрова 1684 прегледа 0

Тук направихме инвестиции за 20 млн. долара


Сами Ерол е магистър инженер-химик, има и защитена докторантура по химия. Бил е председател и член на управителните съвети на няколко неправителствени организации по преглед и контрол на качеството в Турция. В момента е член на Борда на директорите и изпълнителен директор на „Акташ Холдинг“. Дружеството, което тази година чества 80-годишнина, отбеляза 10 години от старта на производствената си дейност в България. В индустриална зона Куклен е изграден модерен завод, в който се произвеждат въздушни суспензионни системи с приложение при моторните превозни средства - камиони, автобуси, леки и тежкотоварни автомобили. Благодарение на тези продукти автомобилите се движат по-сигурно, а движението е по-комфортно. Разговаряме с г-н Сами Ерол за постиженията на компанията в България и в световен мащаб.


- 10 години след старта на „Техно Акташ“ в България каква е равносметката? Удачна ли е инвестицията в страната?

- Преди десет години, когато тръгнахме по този път, предвидихме структура, която да ни направи лидери на европейския пазар и дружество, което ще се разраства непрекъснато в България. След десет години ние се превърнахме в една от трите марки, които са най-добре познати по света. Получихме редица награди за иновации, за проучване и развойна дейност. Следователно ние достигнахме нивото, към което се стремяхме преди десет години.

- Какъв е капацитетът на завода край Куклен и каква част от общото производство на холдинга се произвежда там?

- Производството, което групата на Акташ реализира в България, е между 25 и 30 процента от общото производство.

- Каква е числеността на работниците и служителите, които работят
тук?


- В момента нашите служители са над 100 души. С допълнителните инвестиции, които направихме миналата година, тази бройка предстои да се разраства.

- Уточнете какви са новите инвестиции, вложени миналата година.

- Направихме две основни инвестиции - в построяването на нова складова база, а вътрешната сграда оборудвахме с допълнителни производствени линии. Инвестициите все още продължават и ще приключат към края на тази година. За десет години до момента сборът на инвестициите за проучване и развойна дейност, технологии и производство е приблизително 20 млн. долара.

- А какви са дългосрочните производствени планове на „Техно
Акташ“?


- Ние сме много доволни, че вече десет години извършваме успешна дейност в България. Имаме идея високотехнологичните части за суспензионните продукти да започнем да произвеждаме тук. Планираме и различни продуктови групи, които в момента се произвеждат в други наши фабрики, да се правят и тук. В тази връзка ще се наложи да изградим нова фабрика, най-вероятно в Пловдив. В града инвестициите като цяло се разраснаха и има дефицит на квалифицирана работна ръка, но се надяваме този проблем да разрешим с помощта на местните власти.

- Тази година „Акташ Холдинг“ има 80-годишнина. Трудно е да се изброят всички постижения за тези години, но все пак с какво най-много се гордеете?

- През последните 25 години достигнахме до такова ниво, че реализираме експорт към 125 държави. Производствените ни центрове и логистични бази са в шест държави - България, САЩ, Германия, Бразилия, Китай и Турция. Радваме се на много национални и международни награди за успех. Сред тях е призът за уважение към човека и награда за безопасни и здравословни условия на труд в България. Благодарение на социалните дейности, които извършваме в Пловдив и община Куклен, сме отличени и с награда за подкрепа на творчеството и социалните мероприятия.

Коментари