Подай сигнал

Тръгва вторият етап на конкурса за есе в ПУ

Отличниците ще бъдат приети в специалностите "Етнология" и "Социална антропология"

Образование

от Екип на "Марица" 1142 прегледа 0

Тръгва вторият етап на конкурса за есе в ПУ

Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви старта на втората сесия на Четвъртия национален конкурс за есе за дванайсетокласници на тема „Чуждите празници в българската култура - необходимост или подражание?“.

В рамките на първата сесия постъпиха писмени работи от ученици от цялата страна. Проверяващите са впечатлени от показаната съпричастност и чувствителност на младите към теми, свързани с културата - своята и тази на „другия“, с идентичността - етническа и религиозна, както и с историческото наследство в контекста на културното многообразие, разказаха организаторите.

27 от участвалите в конкурса са класирани и с писма са уведомени директорите на училищата, в които учат. За отличниците има и специални грамоти, които ще им бъдат връчвани в училище от директорите и класните ръководители. Първенците имат право да се запишат в специалностите "Етнология" и "Социална антропология" в ПУ. Класираните ученици на 18 април ще представят есетата си пред комисия от преподаватели от два факултета - Философско-историческия и Филологическия.

Предстоящата втора сесия на конкурса е равностойна на първата, като всяка от тях има 3 етапа. На първия участниците трябва да представят конкурсните материали до 1 май - в електронен вариант или на хартия. Есето трябва да е с обем до 4 страници. В сайта на вуза има разработени насоки. Работите трябва да са придружени с декларация за авторство, която може да се свали от страницата с условията на конкурса. При изпращане по електронна поща подписаната декларация трябва да бъде сканирана в .pdf или .jpeg.

Писмените работи ще бъдат оценени до 11 май по шестобалната система. Получилите поне 4,50 ще бъдат поканени пред журито. Крайната оценка е средноаритметичен сбор на оценката от есето и от представянето пред комисията.

Третият етап е представяне на класираните писмени разработки на 21 май. Тогава всеки автор ще има 15 минути да презентира своите идеи. /Марица.бг

Коментари