Тръгва специалност по поръчка на Тракия икономическа зона

Бизнесът инвестира във втора лаборатория по роботика

Филиалът на Техническия университет в Пловдив разкрива нова магистърска специалност, договорена с Тракия икономическа зона. „Идеята за специалност „Индустриална електроника“ дойде след разговори с представители на бизнеса. Пред нас стоеше въпросът какво е общото в промишлените предприятия на Тракия икономическа зона. Производствата са разнородни, така че инженерите, които ще готвим, трябва да са с по-широка специализация.

Съвременният инженер в промишленото предприятие по необходимост трябва да познава както неговото енергийно, така и електростопанството, да знае средства за автоматизация - от контролери, през манипулатори и роботи. И най-сетне - инженерът трябва да познава съвременните електронни устройства. В този по-широк спектър от инженерни науки ще обучаваме бъдещите магистри  по „Индустриална електроника“ - каза доц. Георги Ганев, зам.-декан на Факултета по електроника и автоматика.

 Обучението по новата специалност е само задочно, в събота и неделя. Целта е в „Индустриална електроника“ да се запишат мотивирани работещи специалисти, които искат да разширят инженерните си познания. Приемът обаче не е само за инженерни кадри. Завършилите други специалности  ще получат допълнителна инженерна подготовка с добавени 2 или 3 семестъра.

В предварителните разговори фирми дали знак, че са склонни да платят обучението на своите студенти.
400 първокурсници  започнаха вчера академичната година в избраните от тях 12 бакалавърски специалности в ТУ. Отново най-силна е конкуренцията в „Компютърни системи и технологии“, където над петима се състезаваха за едно място.

„Нарастващият интерес към инженерната професия и качеството на обучението ни позволиха да  постигнем много добро изпълнение на държавната поръчка. Конкуренцията между кандидат-студентите се отрази и върху приемния бал, който е по-висок от миналата година“, каза директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов. Той добави, че вузът е желан и от чуждестранни студенти. За първи път в него ще учи запорожки българин. С български корени са и новоприетите от Гърция, Турция и Сърбия. „След завършването те са конкурентоспособни на пазара на труда в своите страни, а част от тях остават да работят в България с много добро заплащане“, каза проф. Николов. 

През новата учебна година в ТУ ще бъде открита втора лаборатория по роботика, която е дарение от българската фирма „Ехнатон“. В нея бъдещите инженери ще се обучават да работят и програмират промишлени роботи. Целта на дарителите е не само да дадат силен старт в роботиката на всички бъдещи инженери, но и да имат подготвени кадри за работа с роботи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?