Тристранката отхвърли идеята за 10 заплати за второ и трето дете и повишаването на пенсиите

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли внесените от Корнелия Нинова и група депутати предложения за повишаване на пенсиите по нов модел, заложен в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, и възможността помощта за първолаци да се дава до 4 клас, както и родители да получават по 10 минимални работни заплати за второ и трето родено дете у нас. Тази промяна е заложена в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.

Законопроектът на Кодекса за социално осигуряване беше подкрепен единствено от КТ „Подкрепа”. Отново и единствено само работодателският синдикат подкрепи законопроекта на Закона за семейните помощи за деца.

„За пореден път БСП предлага да бъдат преизчислявани пенсиите, отпуснати до определена дата с един нов осигурителен доход, който е сформиран в осигурителната система, години наред, след като лицата са се пенсионирали. Ние считаме, че това е едно изключително непрофесионално и некоректно предложение, тъй като осигурителният принос на лицата се мери, в това число и през формирания от тях среден осигурителен доход”, заяви Ася Гонева от КНСБ и добави, че ако бъде допуснато да се променя формулата през няколко години, то тогава няма да има смисъл да убеждаваме хората да се осигуряват върху истинските доходи, за да формират и получат по-висока пенсия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
@

@

15.07.2019 | 20:29

Тая госпожа от КНСБ-то да млъква. Този път в предложението на БСП има рационално зърно, за разлика от всичките им други тъпи изцепки. Трябва да се остави вратичка надежда на всички, осъдени на пенсия до края на дните им - и това единствено е преизчислението За децата, разбира се, е пълно недомислие, трябва да се прецизира.

Отговори
1 0
Милен

Милен

15.07.2019 | 19:23

Е няма да има Българчета

Отговори
3 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?