Три знакови победи на Локо над ЦСКА в Пловдив

Черно-белите минават през червените за двете си купи

Съперничеството между Локомотив и ЦСКА има особен заряд. Несъмнено червените са най-големият дразнител за черно-белите веднага след градския противник Ботев. Срещу армейците железничарите печелят едни от най-паметните си победи, за три от които ще ви разкажем. Също така от червените обаче пловдивчани отнасят и най-свирепите поражения.

По-старите локомотивци сигурно още ги присвиват сърцата от погромите с 2:8 и 0:7 на Армията. При първия клубната икона Христо Бонев е действащ футболист. А след мача авторът на двата гола за Локо Едуард Ераносян през сълзи ще каже: „Не ме топлят тези голове. Най-лошото е, че бих 9 центъра“. При втория Зума е старши треньор, а на този мач изгрява в най-силна степен звездата на Христо Стоичков. Ицо, който е очакван днес на Лаута, бележи хеттрик през късното лято на 1987 година, а заради блестящата си игра е извикан в националния отбор.
Като широко скроен човек без комплекси Христо Бонев не изпитва злоба към съгражданина си и убеждава тогавашния селекционер Христо Младенов да прати повиквателна за евроквалификацията срещу Белгия на 21-годишния тогава Стоичков.

Зума е помощник на Младенов, но думата му е закон в държавния тим. Точно той поставя Ицо като титуляр срещу Белгия на мястото на най-добрия халф на България в онзи момент Христо Колев. Бащата е контузен, което дава шанс на съгражданина му, и той не го изпуска. Стоичков е неудържим и прави за смях десен бек №1 в света тогава Ерик Геретс, след което поема по пътя на славата.
През пролетта на 1988 г. Локо си връща тъпкано на ЦСКА. В един топъл мартенски следобед Голямата къща се пука по шевовете. Срещу атомното нападение на черно-белите Аян Садъков - Едуард Ераносян – Георги Димитров (Каубоя) - Христо Колев идва цяло съзвездие начело с Христо Стоичков, Любослав Пенев, Георги Георгиев, Георги Димитров (Джеки), Емил Костадинов и Лъчезар Танев.

Черно-белите са притеснени, тъй като на вратата застава 17-годишният Христо Трифонов, за когото това ще бъде дебют. Пловдивчани са до стената, тъй като в първенството не вървят добре и двубоят е от особено значение. Трифонов се справя блестящо под рамката, като със серия спасявания отчайва Стоичков, Пенев и Костадинов.

№1 на терена обаче е Христо Колев, който макар и да не вкарва гол, прави асистенции и за трите попадения. Бащата е пълен господар в халфовата линия и няколко пъти кара пазачите си буквално да лазят. След голяма суша срещу червените се отпушва Едуард Ераносян. Едо вкарва два гола, а един добавя Каубоя за разгрома с 3:0. Това поражение коства шампионската титла за ЦСКА. Блестящата игра на Христо Колев пък е забелязана от емисарите на Панатинайкос, които гледат мача на Голямата къща. Два месеца по-късно гръцкият гранд купува Бащата за космическата за онова време сума 1 200 000 долара плюс чисто нов автобус Сетра на стойност 400 хиляди долара, един стар мерцедес и два лагера в Гърция. За сравнение до този момент най-скъпият трансфер е на Марадона в Наполи за 7 милиона долара. С парите на детелините Локо завършва строежа на стадиона в Лаута.

Първата купа в историята на Локомотив също минава през мач с червените. През пролетта на 1983 г. основната цел на черно-белите е да се върнат в А група. Турнирът за Купата на Съветската армия, който все още е със статут на №2 след първенството, е малко на заден план, още повече на Лаута знаят, че се изправят срещу шампиона ЦСКА, който само преди година е елиминирал колоса Ливърпул.
От БФС допълнително правят реверанс към червените, като определят полуфиналът да се играе на неутрален терен в Ихтиман, който е на половин час път от София.

Над малкото средногорско градче обаче на 12 май се разразява черно-бяла вихрушка. Над 5000 пловдивчани минаха 100-те километра до Ихтиман. Сякаш предчувствуваха, че ще станат свидетели на един изключителен успех на своите любимци.

Армейците са попарени в 19-ата минута, когато атака, започната гениално от Христо Бонев, стига до Христо Сотиров и след центрирането му Едуард Ераносян открива. В следващия миг на малкото стадионче в средногорското градче става първото масово нахлуване на публиката на терена. Въодушевени от попадението на Ераносян, пловдивските фенове слизат на игрището, за да изразят радостта си. В първия момент реферът Йордан Жежов решава да прекрати мача. В следващия миг обаче до него отива Христо Бонев. „Тук няма кой да те спаси. И помен няма да остане от теб, ако прекратиш мача”. Жежов вижда, че работата не е шега, и се оттегля встрани. През това време Зума убеждава феновете да се върнат на трибуните.

Докато червените се опомнят, в 30-ата минута след нов гениален пас на Зума Сотиров надбягва защитата и прави 2:0 и хвърля пловдивската агитка в екстаз. Този път феновете не нахлуват, тъй като са под угрозата да заличат една от най-паметните победи в клубната история.

В началото на второто полувреме армейците се вдигат на щурм и Георги Славков намалява в 56-ата минута. Следват десетина минути, през които Стефан Стайков заприличва на сторъкия Шива и с уникални спасявания предотвратява изравняване. Планът на големия стратег Атанас Драмов обаче проработва за трети път. В 71-ата минута Ераносян минава като малка гара покрай братя Димитрови и прави 3:1. След попадението баткото Георги Димитров погва да шамароса по-малкия Динко. Джони Велинов пък хвърля ръкавиците си. В заключителните 10 минути Драмов изумява всички, като сменя асовете си Христо Бонев и Аян Садъков. Зума и Аян са се раздали до края на силите си и Драмов вкарва 20-годишния Петьо Бумбаров и Александър Иванов. В 88-ата минута изгрява нова надежда за червените. Възпитаникът на Локо Ружди Керимов рита към вратата, топката се отбива в гърба на Сашо Иванов и спира в мрежата зад Стайков. Жежов дава невижданите по това време 5 минути продължение, но Локо удържа преднината си и пътят към трофея е открит.

Мачът не се предава нито по радиото, нито по телевизията. В Ихтиман по това време има една малка поща с 2 кабинки. Няколко души от агитката обаче успяват да се доберат до тях и да съобщят на близките си за подвига на Зума и компания. В спортната емисия на новините в 20.30 часа новината е съобщена между другото. В Пловдив обаче тя се разнася мълниеносно и хиляди се стичат на Лаута около 22 часа, за да посрещнат любимците си.

През късната есен на 2003 г. предстои нов супер важен мач на Локо срещу ЦСКА. Залогът е голямата мечта на черно-бялата общност - шампионската титла.
Пловдивчани повеждат в класирането още в началото на сезона, но преди сблъсъка с червените губят от Славия и им отстъпват водачеството. Предстои директна битка на Лаута. При успех те ще зимуват на върха.
Срещата трябва да се играе на 7 декември, но над Пловдив се изсипва сняг и реферът Костадин Костадинов решава да отложи двубоя с ден въпреки протестите на треньора Едуард Ераносян. Студентският празник се оказва щастлив за Локо. С уникален гол от фаул на Иво Михайлов, на Дайо Джайеоба и Мартин Камбуров червените са повалени - 3:1 и Локомотив е есенен първенец за втори път в историята си.

За разлика от 1973 г., когато титлата се изплъзва, заради червени машинации, през пролетта на 2004 г. Едуард Ераносян и момчетата му не допускат изненади и спечелват шампионата за първи път в клубната история.

 

 Двубоя Локомотив - ЦСКА на живо следете в МАРИЦА СПОРТ

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?