Три села на протест срещу завода в Шишманци

В 6,15 часа в сряда хората от Стряма, Шишманци и Белозем излизат пред завода за отпадъци

Кметът на Раковски Павел Гуджеров сезира премиера за пожара в Шишманци, а хората от три села обявиха, че излизат на протест в сряда сутринта, стана ясно преди минути.

В писмо до премиера, министрите на околната среда Нено Димов и на вътрешните работи Младен Маринов и директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев, той търси помощ по повод поредната огнена стихия на територията на депото за отпадъци в село Шишманци.

"Категорично заявявам, че при предходни ситуации на пожар съм изчерпал всички възможности, които ми дава постът на кмет на Община Раковски за превенция на следващи подобни случаи, както е видно от последните събития резултат - НЯМА", е позицията на Гуджеров.

Той настоява за осигуряване на противопожарна и денонощна охрана на депото, ревизия на мерките за безопасност и поставяне на стационарна станция за чистотата на въздуха в региона.

Писмото до премиера ще бъде придружено от подписка на жителите на близките населени места. Очаква се утре сутринта в 6:15 часа, хората от трите села до депото - Стряма, Шишманци и Белозем, да излязат на протест пред завода за отпадъци, пожарът, в който вече втори ден тлее. 

Ще излезем на протест в 6,15 часа и той се организира по инициатива на отец Румен, енорийски свещеник в църквата в кв. Секирово в Раковски, каза за БТА кметът на Белозем Иван Тачев. По думите му на протеста ще присъстват жители на селата около завода, които през последните две-три години са обгазявани неколкократно от пожари на депото. Не искаме заводът да бъде затворен, защото в него работят много хора, а отделно четири от селата сме освободени от такса смет, но искаме да се затегне положението на територията му и да не се допускат повече пожари и да се осигури по-безопасна среда.

От ОД на МВР - Пловдив обявиха, че са взети необходимите мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения в района на пловдивското село Шишманци във връзка евентуалния протест. От там съобщиха още, че в социалните мрежи се организира протест край завода за преработка на отпадъци утре сутринта, за който обаче нямало официално уведомление.

Продължават на място да дежурят екипи на пожарната, а служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика, се казва още в съобщението.

Източник: Дир.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
@ 4

@ 4

13.08.2019 | 23:46

Намесена ли е и църквата - значи става дума за нещо нечистоплътно, най-вероятно далавера.

Отговори
0 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?