Три РМД-та влязоха в битка за апетитните сгради и терени

Дружеството около Иван Михайлов и Георги Чалъмов спечели в Агенцията за приватизация, но загуби в съда

Картбланш за приватизацията на държавната фирма „Пловдивпроект“ и в частност на сградата на популярната като Териториална проектантска организация - Пловдив, бе даден през 1999 г. от принципала Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По онова време негов министър е Евгений Бакърджиев. Тогава работниците и служителите в "Пловдивпроект" ЕООД се разцепиха на лагери и сформираха три работническо-мениджърски дружества - всяко с апетити да участва в раздържавяването на „Пловдивпроект" ЕООД - наследник на ДФ "Пловдивпроект". Едноличното дружество, управлявано от Димитър Стефанов, се разполага в 4-етажната сграда на пл. "Съединение" № 3. Основната му дейност е насочена към научни изследвания, внедряване, проучване и проектиране в сферата на териториалното устройство, градоустройство, жилищни, промишлени и селскостопански сгради, както и транспортно-комуникационни обекти, благоустройство, озеленяване и геодезични работи и др.

 


След откриване на процедурата за приватизация първо се появи "Пловдивпроект - 99" АД. То е регистрирано през лятото на 1999 г., с адресна регистрация на пл. „Съединение“ 3. Дружеството е с капитал 5000 лв., а за негов управител е избран Светослав Иванов. Същото е обявено в ликвидация през 2010 г., а три години по-късно търговската му дейност е заличена.


„Пловдивпроект 2000“ АД е регистрирано на 21 септември 1999 г. Неговият предмет на дейност също е участие в приватизацията и придобиване на акции от „Пловдивпроект“ ЕООД - Пловдив, както и проучване и проектиране на обекти на капиталното строителство, градоустройството и др. Уставният капитал е 50 000 лв. В устава е посочено, че акции могат да придобиват работници и служители в „Пловдивпроект“ ЕООД. В новосформираното дружество влизат с различен брой акции група физически лица, с изпълнителен директор Атанас Танев. Седалището и адреса на управление е пл. Съединение 3.

 


Два месеца по-късно се появява и конкурентното дружество „Пловдивстройпроектинвест 2000“ ООД с капитал от 9990 лв. То се установява на бул. "Найчо Цанов" 14. Неговите апетити също са за участие в приватизацията на "Пловдивпроект", както и на реално обособени части и имоти. Претенциите са за част от терен и административно-производствената сграда на пл. "Съединение" 3, терен и складова база на ул. „Чирпанско шосе“ 1, както и два апартамента - 7 и 39, намиращи се в ЖР Втора Каменица, ул. „Ралица“ 12. „Пловдивстройпроектинвест 2000“ ООД е със съдружници "Феро" - ООД, ЕТ "Металик - Иван Михайлов", "Геслин" - ООД, и се представлява и управлява от управителите Иван Михайлов и Георги Чалъмов.

 

Конкурсът за приватизация печели "Пловдивпроект-99"АД.

Наследникът на Евгений Бакърджиев Евгени Чачев обаче издава заповед, с която отстранява фирмата и нейното място заема "Пловдивстройпроектинвест-2000" ООД, което е най-далече от стария колектив на Проектантска. Заповедта за декласирането на победителя се обжалва пред ВАС. Тогавашният областен управител на област Пловдив Андон Андонов обвини Чачев, че урежда братовчеди и протестира срещу продажбата, но без резултат.

 

"Пловдивстройпроектинвест 2000" взима 80% от държавните дялове на "Пловдивпроект" ЕООД. Информацията е публикувана в бр. 35 на Държавен вестник от 28 април 2000 г. Цената, която трябва да плати за 4-етажната сграда, е 701 000 лв. Уговорката е 10% от цената да се заплати с банков превод в 10-дневен срок от подписването на договора, а останалата част в съотношение 50% с банков превод в левове и 50% с други платежни средства. От друг брой на Държавен вестник - №53/ 30 юни 2000 г., става ясно, че Пловдивпроект" - ЕООД, вписва за съдружник "Пловдивстройпроектинвест 2000" ООД и се преименува на „Пловдивпроект" ООД. Управителят Атанас Танев е освободен, а на негово място се назначават трима - Петър Ангелов, Величка Костадинова и Дора Генова. През 2001 г. "Пловдивстройпроектинвест 2000" ООД купува и останалия държавен дял от 20% на цена 175 250 лв.

 

ВАС анулира сделката заради ниската цена

 

Няколко години след приватизацията на Проектантска организация Върховният административен съд /ВАС/ анулира сделката за покупка на сградата. Според решението е постановено 4-етажният имот в центъра на града да бъде върнат на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По силата на същото решение четирите етажа плюс пристройките и гаражите отново стават собственост на държавата, а сключените договори с фирмите наематели трябва да бъдат прекратени.

 

Освен офиси на местни компании тогава в сградата се настаняват прокуратурата, а за кратко и следствието. Скандалът за продажбата на имота избухна, когато се разбра, че луксозната постройка с гаража и прилежащата градина, в която сега е ресторант "Мемори", са продадени за символичната сума от 700 000 лв., половината от която е платена неправомерно с компенсаторни записи.

 

Според Асоциацията за недвижими имоти в Пловдив тогава пазарната стойност на квадратен метър в центъра на града е била между 200 и 250 долара. При положение, че сградата на "Пловдивпроект" е с площ над 4000 кв. м, реалната цена би трябвало да е минимум 1.6 млн. лв. 

 


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?