Подай сигнал

Три пловдивски фирми с активи за над 38 милиона

"Филикон-97" отново лидер в бранша, "Витанеа" открива фабрика на Рогошко шосе

Бизнес зона

от Мария Петрова 4154 прегледа 0

Три пловдивски фирми се наредиха сред лидерите в бранша

Три пловдивски фирми влязоха в топ 10 по дълготрайни материални активи (ДМА) в сектор "Производство на плодови и зеленчукови сокове" за 2016 г. Пловдивската компания "Филикон-97" АД отново е на първо място в страната в браншовата класация. За посочения период дружеството е декларирало активи в размер на 32 217 000 лв., сочат данни на Българската стопанска камара. Две години по-рано притежаваните от консервната фабрика ДМА са били 36 400 000 лв., което също отреди лидерска позиция в бранша.

През май 2018 г. собственикът на "Филикон-97" Борис Калибацев спечели наградата "Най-добрият човек". Призът се връчва за седма година от Община Пловдив, Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация НАЕ. Миналата есен от фабриката смениха подхода си за търсене на нови работници и започнаха да наемат в цеховете за производство на лютеница само жени над 55 години. Мотивът бе, че жените в третата възраст имат домашния опит в приготвянето на консерви.

През 2017 година "Филикон-97" създаде дъщерна фирма в Румъния с около 15 служители, които имат само търговски задачи. Вследствие от инвестиционната програма на компанията е бързото развитие на производството на сокове -
15 000 тона годишно - около 70% от общия обем на продукцията, докато производството на консерви и полуфабрикати за тях е 5000 тона годишно, което е 30% от обема на производството. Компанията има добри пазарни позиции в САЩ, Великобритания, Румъния, Гърция, Кипър, Швеция, Китай, Япония, Западна Африкa.

Втора в топ 10 по дълготрайни активи за 2016 г. също е местна фирма. В отчета на "Кричимфрукт" ООД - Кричим, е посочено имущество за 6 204 000 лв. Дружеството е учредено през 2000 г. Съдружници в него са Георги Павлов и Пламен Върбанов. Около 90% от крайния продукт, който произвеждат - ябълков и вишнев концентрат, е предназначен за западноевропейски страни.

На 9-о място по производство на плодови и зеленчукови сокове за 2016 г. е "Витанеа" ООД с активи за 171 000 лв. Основен акционер в него е известният проф. Христо Крачанов, дъщеря му Благовеста Крачанова и съпругът й Роберто Тонеро. В момента те изграждат на Рогошко шосе фабрика за преработка на плодове, хладилно съхранение и производство на плодови напитки и хранителни добавки. Очаква се откриването да е до края на тази година.

Коментари