Подай сигнал

Тревога! Пловдив пред екологична катастрофа

Хиляди тонове утайки от Пречиствателната станция десетилетия наред замърсяват почвите и водите край града, алармират природозащитници

Пловдив

от Екип Марица 11767 прегледа 0

Екологична бомба цъка с години край Пловдив, а отговорните институции не взимат никакво отношение по въпроса, алармират природозащитници. Утайките от Пречиствателната станция продължават да се трупат на стотици декари на километър от границите на града. Биологичният отпадък престоява с десетилетия и се просмуква в подпочвените води. В същото време съществуват утвърдени процедури за оползотворяване на отпадъка, както и цени, одобрени от ДКЕВР. Местното ВиК дружество и Община Пловдив обаче не желаят да се възползват от подобна възможност и не правят нищо за решаването на проблема. Капацитетът на полетата отдавна е запълнен, за което "Марица" няколко пъти алармира. Първите утайки стоят тук още от 90-те години на миналия век, когато Пречиствателната станция претърпява авария. Оттогава отпадъците гният и се просмукват в земята. Всеки ден нови количества утайки от отпадъчните води на Пловдив и региона продължават да се трупат и застрашават града с екологична катастрофа. За нейното предотвратяване отдавна има осигурени средства и технология, която обаче не сработва заради чиновническото бездействие.

В цената на водата, която всеки гражданин заплаща, е включена и таксата за пречистването на отпадъчните води. ВиК-Пловдив обаче не прави нищо, за да реши проблема, макар управителят на държавното дружество Спартак Николов от два мандата да е и общински съветник в местния парламент на Пловдив. Администрацията пък, ръководена от кмета на града Иван Тотев, провали разписания преди 8 години проект за Воден цикъл, по който с европейски средства бе предвидена модернизация на Пречиствателната станция. Сега общината отново е включена като бенефициент по ОП "Околна среда" и се очаква да усвои 96 млн. лева без ДДС. Близо 70 млн. от тях отново са предвидени за модернизацията на Пречиствателната. Обществената поръчка за това ключово съоръжение обаче пак не мина гладко и е обжалвана в съда от словашка фирма. Така има опасност проектът отново да бъде провален, а проблемът с утайките да се задълбочи още повече.

Пречиствателната станция за отпадъчни води е завършена в далечната 1983 година. Тя се намира на 6 км от центъра на Пловдив и съвсем близо до ЖР "Тракия". Площадката е с площ от около 22 хектара, като земята е собственост на Общината. В момента на площадка освен утайките от Пловдив обаче се депонират и тези от Кричим, Стамболийски и Раковски, което става с мълчаливото съгласие на пловдивската администрация.

Според РИОСВ ВиК-Пловдив има договор за предаването на утайките на външна фирма, която би трябвало да ги оползотворява по екологични способи. Така пише в документите. Дали обаче това се случва, е въпрос, на който могат да отговорят от прокуратурата.

Преди време кметът на Община Садово Димитър Здравков алармира за опасността 1 млн. тона утайки да влязат в Марица заради нерегламентирани изкопи на метри, от които се извличат баластра и строителни материали в близост. Заради същия проблем миналата седмица се пропука стената на Чая в района на Катуница и цялото село бе заплашено от наводнение. Това обаче би било съвсем дребен проблем в сравнение с катастрофата, която биха предизвикали утайките, ако тръгнат към реката.

Коментари