Подай сигнал

Треньорът на близнаците Радулови: На мачовете - адреналин до последна капка и 2 кутии цигари

С резултатите и рейтинга си до момента Йоанна и Илиян могат да се запишат във всеки университет, който поискат

Спорт

от Юлиян Ангелов 180 прегледа 0

Йоанна и Илиян Радулови (ТК "Тракия СКЛАТ") са поредните близнаци от пловдивската школа, тръгнали да покоряват върховете на тениса. Навярно помните, че Матей и Божидар Пампулови дълги години бяха най-добрите ни тенисисти в България. Сега Йоанна и Илиян вървят по техните стъпки. Радулова стана шампионка на Държавното лично първенство до 14 години, а Илиян - загуби на финала.

Зад успехите им стои треньорът Христо Боянов. 37-годишният специалист от ТК "Тракия" разкрива пред читателите на "Марица" какво е да си треньор на племенниците си.

- Разкажете повече за себе си?


- Роден съм в Бургас през 1981 година. Баща ми ме запали по тениса на едно бетонно игрище. Така покрай мен и децата се запалиха. Общо взето целият ми живот е минал на корта.​

- Вие с колко деца се занимавате?

- В момента обръщам внимание само на Йоанна и Илиян, което не е много хубаво. Но пък от друга страна, си давам сметка, че ако не им бях отдал цялото си време, нямаше как да ги докарам дотук. Сега влизат в националния отбор и работата със сигурност ще се увеличи. Сега ще трябва да се обърне по-професионално внимание. Ще се ангажират треньори по лека атлетика, кондиционни треньори, психолог... Но в клуба има други треньори - Димо Толев, Серафим Грозев, все бивши шампиони.

- Какво ще кажете за треньорската професия и не хабите ли много нерви по време на мачовете на Йоана и Илиян?

- Бил съм тенисист, знам какво е да си притеснен. Мога обаче да ви кажа, че напрежението извън корта, като треньор, е многократно по-голямо. Преживяваше всеки ход, без значение правилен или неправилен, на състезателя ти. А в моя случай, като мои племенници, напрежението ми е още по-голямо. Защото не искам да проваля децата.

- Доста пушите и сте доста емоционален, това отвътре ли ви идва?

- О, да. Признавам, че на всеки мач на Йона и Илиян, без значение какъв, дори и да бият 6:0, 6:0, пак се паля и притеснявам. Искам всичко да е перфектно. Искам те да показват винаги най-доброто от себе си, а те са със страхотен потенциал. Признавам, че имам случаи, в които съм изпушвал до две кутии цигари на мач. Наистина адреналинът ми идва повечко. Колеги се шегуват, че може и някой инфаркт да си докарам, но не съм свикнал да се спотайвам и да изглеждам безразличен, когато моите тенисисти са на терена и имат нужда от подкрепата ми.

-Един любопитен въпрос - те помежду си играят ли?

- Да, всеки ден. Все още тя му е равностойна. Оттук нататък обаче ще е малко по-трудно за Йоанна да го побеждава, когато Илиян понатрупа повечко маса и заякне. Вече и на мен ще ми е трудно. Последния път, когато играх с него, признавам, че ме победи и все по-трудно ще става да побеждавам Илиян. Но пред Йоанна не смятам да се предавам поне година-две още.

- От колко време работите с Йоанна и Илиян?

- Йоанна и Илиян са ми племенници. Те са близнаци и аз работя и с двамата вече шеста година. Тяхното бъдеще е моята кауза, без условности.

- Как виждате развитието им и докъде могат да стигнат?

- Тяхното бъдеще съм го приел като кауза. Не знам докъде мога да ги избутам, докъде се простират възможностите ми на треньор, но давам всичко от себе си за тях. Ако усетя, че не мога да помагам, ще се оттегля. Силно се надявах и двамата да станат шампиони на Държавното на закрито в края на миналата година (б.р. Йоана спечели титлата, а Илиян загуби на финала в Бургас), защото това може би щеше да се случи за първи път в историята.

Аз ги подготвям за университетски тенис. Целта е да играят в САЩ. Ако се получи нещо по-добро... Кой бяга от хубавото? Сега мой колега треньор Петър Рангелов ми прати един линк и в него видях как университетите вече следят всички деца, участващи на "Тенис Юръп". Всичко е записано. Има рейтинг. В момента Йоанна и Илиян могат да се запишат във всеки университет, който си поискат.

Реално мястото на двамата е в топ 20 на Европа. На зимните купи тя се срещна с топ три състезателки и съм преценил нивото <210>. Разликата не е голяма. Може би повече в самочувствието им.

Имам амбициите да стигнат нивото на Григор Димитров, но това не ми е самоцел. Тези неща не стават и само с желание. Има и финансова част. Хубавото е, че вече и двамата са фактори, защото до преди две години ги нямаше на картата. Аз умишлено ги забавих с тениса. За първи път започнаха да играят на турнири, когато бяха на 10 години. Така че това, което са постигнали до момента, не е никак малко.

Коментари