Тя преживя инсулт, а след него се случи нещо много странно

Жителка на британския град Ливърпул започнала да говори английски с руски акцент след инсулт. Както съобщава Liverpool Echo, лекарите не са очаквали преди това, че тя ще може въобще даже да говори.

През 2014 г. 69-годишната Роуз Грифитс внезапно се разболява, докато била на работа в магазин. Жената спряла да усеща цялата дясна част на тялото си и загубила способността си да говори, чете и пише. Британката била откарана в болница, където лекарите й обяснили, че едва ли ще може да живее пълноценен живот.

Въпреки това, Грифитс упорито се занимавала и след известно време се научила да пише с лявата си ръка. По-късно тя започнала отново да говори, но речта на англичанката, която е живяла в центъра на Ливърпул от раждането си, придобила ярко изразен руски акцент. Лекарите обясняват този синдром свързан с чуждестранния акцент  като рядко и неизлечимо усложнение след инсулт или черепно-мозъчна травма.  С течение на времето Грифитс започва да говори с източноевропейски акцент, а след това и с немски акцент.

„Обичам да разговарям с хора, но след инсулта хората не искаха да общуват с мен, защото мислеха, че не ги разбирам. Чувствах се много самотна" - оплаква се жената. За да се справи с липсата на комуникация, Грифитс се присъединява към местна асоциация на хора, преживели инсулт. Пет години след преживения инсулт жената приема, че акцентът й няма да се върне и престанала да се тревожи за това. "Докато мога да говоря, не ме интересува как го правя" - добавя тя.

Жената е станала доброволец на асоциацията и участва в благотворителни събития. Според нея, събеседниците са станали по-търпеливи с нея, защото разбират, че е преживяла инсулт, пише zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?