Коя е подправката, която води до множествена склероза

Учени от Йейлския университет са открили прекомерната консумация на кой продукт, използван от всеки в ежедневието, увеличава риска от множествена склероза.

Според изследователите от Йейл увеличената консумация на тази подправка допринася за развитието на множествената склероза.

Множествената склероза представлява хронично автоимунно заболяване на централната нервна система, при което основната засегна структура е предпазната обвивка на нервните влакна (миелин). Това е причина увредените нерви да не могат да провеждат нервни импулси от и до мозъка.

Настоящото проучване установява как солта потенциално може да доведе до развитие на автоимунното заболяване.

Ръководителят на изследването Томоказу Сумида и колегите му установили, че клетките в по-солена среда демонстрират активиране на сигналния път бета-катенин/Wnt. Същият, свързваn с развитие на ракови заболявания, нарушена функция на регулаторните Т-клетки и предизвикване на възпаления в организма, които засягат нервната система.

В допълнение към солта, дефицитът на витамин D, тютюнопушенето и затлъстяването са свързани с развитието на МС, твърдят изследователите. Рискът от развитие на множествена склероза се увеличава чрез взаимодействие между генетичната наследственост и факторите на околната среда.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Immunology".

Източник: Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?