Това са болестите, които се предават по наследство

Всичко, което родителят предава на детето си, е в неговото ДНК. В хода на заболяването гените могат да бъдат увредени и наследствени. Учените знаят повече от 6000 заболявания, които преминават по този начин, но има и такива, които преминават към следващото поколение с 50% вероятност.

Захарен диабет

Има няколко форми на това заболяване и всички те се предават с различна вероятност. Така че при човек с диабет тип 1 рискът да роди бебе със същото заболяване е 10%. При пациенти с диабет тип 2 рискът нараства до 80%. 
 
В генома на тези хора има редица промени и това е доказано от учените. Все още не е известно кои точно гени предават болестта, но лекарите съветват всички, които имат хора с диабет в семейството, редовно да се подлагат на прегледи и да дават кръв за определяне на нивата на глюкоза.

Късогледство

Наследствеността на заболяването се дължи на увеличаване на очните ябълки. В резултат на тази промяна изображението не се улавя в ретината, а пред нея. Най-често заболяването се проявява при деца преди зряла възраст. 
 
Ако и двамата родители страдат от късогледство, тогава вероятността те да родят дете с такова заболяване е 50%. Ако само един страда от късогледство, рискът се намалява до 10%.
 
Хемофилия

Това заболяване се проявява в патологията на кръвта, която променя нейната коагулация. По-често синдромът се наблюдава само при мъжете, а жените са носители и могат да го предадат на децата. 
 
Ако родителите нямат хемофилия, тогава вероятността да имат потомство с такова заболяване е практически нулева. Ако поне един родител е болен, тогава рискът от раждане на дете със същата мутация се увеличава значително.

източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?