Подай сигнал

Това ли е лекът срещу ХИВ?

Здраве

от Екип Марица 575 прегледа 0

Това ли е лекът срещу ХИВ?

Преди цели 12 години лекари съобщават за първия човек излекуван от ХИВ. Преди броени дни стана факт и втори такъв случай. А сега още един екип от учени твърди, че е успял да излекува трети пациент! Според него има голям шанс много скоро още хора да се похвалят с победа над коварната болест, съобщава New Scientist.

Екипът от холандски изследователи съобщи за случая с пациента от Дюселдорф на Конференцията за ретровируси и опортюнистични инфекции в Сиатъл във вторник. Той е бил подложен на същата трансплантация на костен мозък, както и другите двама пациенти, които са излекувани от ХИВ. Сега, три месеца след като лекарите са преустановили приема му на антивирусни лекарства и са направили нужните биопсии, не намират и следа от инфекцията ХИВ .

За жалост, все още е твърде рано да се знае със сигурност дали този трети пациент е бил "излекуван" и дали някой изобщо някога е бил излекуван. 12 години след обявяването на първия пациент без ХИВ, все още не потвърждава, че вирусът си е отишъл изцяло или не е приел някакъв вид в неоткриваемо състояние.

Първите двама, за които се твърди, че са преборили болестта, все още приемат антивирусни препарати. Към момента още двама болни са подложени на същата процедура с трансплантация на костен мозък, пише zdrave.to. Ако те реагират по същия начин като другите трима и вирусът ХИВ е напълно излекуван след като престанат да приемат антивирусните лекарства, нарастващият брой успехи в сферата може да увеличи доверието в учените, че наистина са успели да открият лек за смъртоносната болест.

Коментари