Подай сигнал

Тотев товари следващия кмет с непоносимо финансово бреме

Планираните собствени приходи на Общината не се реализират, а разходите не намаляват. Нови заеми ще поставят Бюджет 2020 в огромен риск

Коментари

от Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив 5365 прегледа 0

Иван Тотев явно е човек с чувство за хумор, колкото и да изглежда скучен на гражданите. Когато обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат, градоначалникът направи следното заключение, с което опита сам да оцени високо своята работа - лесно е да управляваш след Славчо Атанасов, трудно след Иван Тотев. Самият кмет явно не разбра колко дълбоко проникновение е направил. Да, трудно ще е на този, който ще управлява града след Иван Тотев, даже почти невъзможно, защото действащият кмет е поставил вълчи капан за наследника си, когато говорим за бюджета на общината и градската икономика.

Представяме ви анализа на инж. Александър Константинов за бюджета и кредитната задлъжнялост на Община Пловдив 3 месеца преди края на мандата на Иван Тотев


Иван Тотев обяви публично своя безспорен отказ да продължи работата си като кмет на Пловдив. Така вече е ясно, че след изборите в кабинета на пл. "Стефан Стамболов" 1 ще влезе нов човек. Балотажът, на който най-вероятно ще бъде избран новият кмет, ще бъде в началото на ноември. Следват процедурите по встъпване в длъжност, които ще отложат рокадата за средата на месеца. След това на новия градоначалник предстои работа по приключване на текущата година, която ще отнеме 30-40 дни. През това време той ще трябва да подготви промени в наредбите на общината, формиращи приходите на града, и да изготви проект за бюджет 2020.


Времето е критично малко дори и за човек, запознат отлично с работата.


Кои са основните финансови проблеми на общината?


Изпълнението на текущия бюджет е много далече от планираното. Собствените приходи се движат по кривата на 2018-а и ще достигнат някъде около 130 млн. лв. в края на годината. Така при планирани 158 млн. лв. се очертава недостиг от почти 30 млн. лв. В същото време разходите изпреварват миналогодишните и се движат близко до планираните в бюджета. Резервите от предходните години са изчерпани още на полугодието и това личи от последните решения на Общинския съвет. Дори за малки суми се прехвърлят пари от един обект в друг, като всичко е за сметка на капиталовата програма. Така


Приключването на тази бюджетна година ще бъде много драматично.


Следващият проблем е задлъжнялостта. Поетите до момента задължения от кмета и екипа му надхвърлят значително финансовите възможности на общината. За обслужването на всички видове дългове - към банки, към фондове, лизингови договори и т. н., през 2020 и 2021 г. ще са необходими по над 11 млн. лв. годишно. През двата си мандата г-н


Тотев е натоварил общината с различни видове заеми на стойност над 50 млн. лв.


Това обаче не е най-голямата беда. Проблемът е, че за следващия кмет предстои да реализира няколко ключови проекти за града, които сегашната администрация уж е подготвила. Истината е, че повечето от тях са по европейски програми и трябваше да бъдат реализирани много по-рано, но заради мудната работа на екипа на Тотев останаха за следващия мандат. Лошото е, че за да ги реализира, новият градоначалник трябва да осигури средствата за собствено участие, а те никак не са малко. Само за Водния проект в следващите две години ще трябва да се осигурят 35 млн. лв. Общата стойност на проекта е 115 млн. лв., като европейските пари са само 80 млн. лв. Останалите са съфинансиране от общинския бюджет. по този проект вече има избрани изпълнители и подписани договори за повечето поръчки, времето за реализацията на проекта също изтича и той не може повече да се бави. Кметът обаче няма никаква идея как да бъде осигурено собственото финансово участие и прехвърля горещия картоф на наследника си.


В общината вече има подписани и други договори, за чието изпълнение не е осигурено финансиране - за 7,5 млн. лв. с фирмата „Драгиев и ко” за ремонт на подземната инфраструктура на бул. "Хр. Ботев" и част от бул. "Копривщица", както и за 6 млн. лв. с "Европейски пътища" АД за ремонта на бул. "Кукленско шосе", който очевидно ще продължи и през 2020 г.


Проектите във фризера


През последните месеци кметът Тотев, явно, преди да реши, че напуска кабинета, напомпи с оптимизъм гражданите, като анонсира като сигурни няколко важни обекти, които сам той задълго постави във фризера. Така следващият кмет трябва да намери пари, за да завърши зоопарка, Голямата базилика, бул. "Северен", детската градина на бул. "Ал. Стамболийски", многоетажния паркинг в район Западен, спортния комплекс на бул. "Дунав" и още десетки обекти. Според експертните прогнози за това ще са необходими най-малко 20 млн. лева. Освен това има решения на Общинския съвет, които задължават следващия кмет да реализира проектите: Модър-Царевец (13 -14 млн. лв.), олимпийския басейн "Младост" (12 млн. лв.), Дондуковата градина (4 млн. лв.) и Инсениратора (6 млн. лв.), което прави още поне 35 млн. лева. Задължение на общината е да измести главния колектор и водопроводите в зоната на пред гаровия площад във връзка с проекта на НКЖИ за модернизация на ​жп възел - Пловдив. По най-груби сметки реализацията ще струва над 30 млн. лв. Тук също има срокове, които не могат да се отлагат, защото са свързани с европейско финансиране. Изместването на колектора трябва да се направи през 2020 година, защото не може да се копае за подземния тунел, преди да се направи новото съоръжение. След завършването му пък, планирано за 2022 г., общината трябва да осигури пари за пътните връзки южно и северно отпробива.


Всичко това показва, че Иван Тотев вече е натоварил следващия кмет с непоносимо финансово бреме, първият ребус, който новият градоначалник трябва да реши, е съставянето на бюджета за 2020 година. А това няма да е никак лесна задача.


В тази ситуация е нормално сегашният кмет да се опита да редуцира всички разходи на общината и да помогне на следващия, като не поема повече задължения.


В действителност ставаме свидетели на точно обратното - опити да се утежни още повече ситуацията, рекламирани като политика на приемственост между екипите чрез разписването на проекти, които ще бъдат активи за следващото управление. Така на последната сесия на Общинския съвет се направи опит да се задължи следващият кмет с нови 5 млн. лв. разходи за ремонт на тротоари и улици, които не са предвидени в Бюджет 2019 и трябва да се осигурят от Бюджет 2020 г. на принципа "ние харчим, вие плащате сметката". Намериха се здраво мислещи съветници, които не позволиха това да стане. Сега се прави поредният опит да се генерира нов заем от 13 млн. лв., който ще натовари бюджетите в следващия мандат. В случая не става дума за качеството и целесъобразността на проектите, които ще бъдат финансирани с този заем. Те сигурно са важни за града. Не става дума и за това, че не е честно да задължаваш следващия кмет да изпълнява твоята програма. В случая ставаме свидетели на грубо нарушение на


Закона за общинския дълг, който не позволява в последните 9 месеца от мандата да се поема нови задължения.


Така законодателят е забранил на отиващия си екип да натоварва общинския бюджет с нови задължения, които очевидно ще бъдат изплащани от следващия екип. Ще допуснат ли общинските съветници да се извърши грубо нарушение на законите? Ще допусне ли областният управител да се вземе такова незаконно решение? Ще потърси ли някой вече отговорност на този кмет за вкарване на общината във финансов хаос? Надяваме се сред хората във властта да е останал здрав разум и дебатът за въпросния общински дълг да бъде оставен за края на годината, когато ще имаме нов кмет.


А на сегашния само искаме да напомним, че във всяка човешка дейност трябва да има етика, иначе ставаме подвластни на законите на джунглата. Ние обаче се гордеем, че сме демократична държава, уважаван член на Европа и като нейни граждани трябва да защитим нормите и правилата на цивилизования свят.

Коментари


Да-а-а, неразрешима дилема се очертава тая година! Как да гласуваш за Здравко или за Славчо без да те е гнус после от себе си???? Ако има някой свестен трети хората ще ви изгонят с камъни, ама на няма! За това всеки който гласува за Славчо всъщност ще гласува против физкултурника Здравко, а който гласува за Здравко, всъщност ще гласува против Славчо, само и само да не гледа противната мазна мутра на ЗКПЧ-то. Отвратителна ситуация!

Такова падение тоя 8 000 годишен град не помни! Който и от тия двамата смешници да стане кмет нещата ще са по-зле от ситуацията след готското нашествие! Двама уникално самовлюбени тъпака на балотаж! Ужас!

Не те ли е срам бе келеш въшкав?? Защо всяка втора дума през цялата ти кариера е била против някой друг! Същия си като Здравко и той се опита да разбие ГЕРБ в Пловдив, но не можа , а ти успя да разбиеш ВМРО , а сега искаш да ги.ти гласуват хората дето ги предаде! Толкова сте смешни и двамата! ще ревете Мама Роза да ви назначи за пикола, като ви се изсерът гражданите в устите на изборите!

БСП може и да отиде на балотаж, но не и с комичната кандидатура на Н. Радев. Радев не е от Пловдив, пришълец е. Не познава града и неговите особености, кръпка е в този град. Освен това е болнав, външно непревликателен и тежко зависим от алкохола. А и далаверите му са безкрайни.

Айде ся двете гербаджийски крила се изтрепете и заради простотиите ви балотаж Славчо Атанасов -БСП.

Вие за съня на Славчо не се косете.Маминият остана без сън и обикновенно дращи среднощни простотии по форумите под различни псевдоними.Любимият му е Майнатаун.Как да те хваща сън,като го чака пандиз за много,много дълго.

Коментирайте фактите от статията,верни ли са, неверни ли са.Иначе звучите несериозно и безпомощно,като оплювате опонентите на Тотев.Повярвайте,ефекта,който целите е обратен.Като вършите една работа за която добре ви се плаща я вършете професионално.Иначе само вредите на чорбаджията си.От такива,като вас,той горкия е на това дередже .

Славчо лягай да спиш, майна стига си тролил по форумите срещу свестните хора!

Така,така сине.Видя ли как размърдах тези мързеливци троловете ти.Само дето им пълниш гушите.Ама като разбраха,че от утре ги правя ПИКОЛА в Империал, веднага извадиха лайнометите.Дръж ги по-изкъсо сине

ВМРО падна до най-ниското дъно, двама човека да извиват ръцете на 100 годишна пратия! Човека дето ги разсипа и избяга при СКАТ-аджите от Бургас за тлъста заплата, тия "войводи", пардон мишки му лижат липсващите топки! Срамна работа! Инчев шефа на ВМРО Пловдив не ще да отиде на представянето, Каракачанов националния шеф на ВМРО го няма, но там са депутатите Си Ди, Ди Ви Ди и Блурей, а Валерката Симеонов Скаджийски се хили като репа, радостен, че му дават втория по големина град на тепсия без да е направил нищо! Но няма да стане, рано почнахте да слюноотделяте и да ви мирише на мазна манджа! Слявчо няма да стане кмет, щото никой член на ВМРО няма да гласува за него.

Ама номера вече е станал .Балотаж Зико срещу Славчо .Камара за шайката мошеници.Маминият е аут.Да мисли за затвора

Тролове на маминия.Вие в на ВМРО нещата не се бъркайте да не стане инфекция с вас.На всички ви знаем истинските имена.Естествено че ще подкрепи е Славчо.

Само адвокат им Майнатаун .Къде са другите ти тролове бе сине.Къде са намръщенЪ,чопър,стигиар,читател,полицай бе Иване.Само парите ти ядат мързеливци с мързеливци.От утре пикола при мен в Империал.Да видят лайнометите му с лайномети как се вади хляба

Кой плаща тия поръчкови статии?? Май някой с много големи апетити, неистово мрази Тотев и плаща яко за да го оплюят. Търси олигархията негов заместник, удобен като Славчо и Здравко, ама няма да им стане номера.

Засрами се Славчо! Иди си намери някакви по-свестни тролове, че тия омирисаха форума на оборска тор.

ВМРО не иска предателя Славчо да дерибейства отново!

Аз ще си оставя дебелата депутатска заплата от 5 бона месечно само "за да ви оправя" другари пловдивчани! Готов съм 4 години да карам с мижавата Тотева заплата от 1388 лева само заради вас! Защото ви обичам! Аз и Валерката Симеонов имаме големи планове за града! Леле-е-е-е как съм огладнял! Всяка къща и блок с телевизия СКАТ! Морско бъдеще за Пловдив! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

Мали-и-и-и-и, Некъф ужас, некъф Ат! Толкова е зле, че никой не се натиска за кметското място с 1388 лв. заплата! Айде бе вие, ако сте дебили, ние не сме! Не виждаме ли как безброй огладнели за власт мутри напират да седнат в Общината? Ако слушам Славчовите селски тролове трябваше още преди 8 години да си сложим въжето на шията и да си ритнем асми столчетата, ама на, дочахме спокойно да сме на първо място в България! Бахти наглоста, майна! Толкова прости хора, колкото тях няма на тоя свят! А и бившия Областен почти всеки месец от Марица го канят да се изхвърли с някоя апокалиптична статия! Много е "хорър" тоя пич, навсякъде му се привиждат вампири и демони, ама тва е от годините.Възрастен е човека и го е страх от бъдещето.

Стига сте дрънкали глупости бре тотевисти тролове.Устава на БКП най-добре го знаят мама ви Роза и баба ви Менда.И двете партийни секретари на БКП.Не редови членове.Да не говорим,че всичките ви общински съветници до един са бивши комунисти.Бойко завалията и той.И вие ще ми говорите за устави на БКП.То бива наглост,ама толкова не бива.Здраво ви тресе еничарския комплекс.

Тотев в ЗАТВОРА ! КОНФИСКАЦИЯ на цялото имущество на фамилия Тотеви( то и без това си е гепено от пловдивчани ) , тотална разпродажба на търг и с парите над 100 милиона се реализират проектите на Пловдив но с нови конкурси ! Който обещае , че ще го направи за него ще гласувам

ДАЛИ ИНЖ. АЛ. К. Е ХУБАВ ИЛИ ЛОШ, ЧЕРВЕН ИЛИ ПУРПУРЕН, БКП ИЛИ ЗКПЧ ИЛИ ГЕСТАПО ЗА ВАС МОЖЕ И ДА Е МНОГО ВЪЛНУВАЩО - МЕН ОБАЧЕ МАЛКО МЕ ИНТЕРЕСУВА. ПО-ВАЖНО, АМА ДАЛЕЧ ПО-ВАЖНО Е ДАЛИ ГОВОРИ ИСТИНИ. КРАДЛИВИЯТ КЛЕПТОКРАТ ИНДЖИНЕРИНГ ИБ. ТОТЕВ НАИСТИНА СЕ ОПИТВА ДА ЗАГРОБИ ГРАДА, СЛЕД КАТО С МАМКА МУ И БРАТ МУ ГО ОШУШКАХА ДО ГОЛО, ДОКАТО БУДАЛИТЕ, КОИТО СТЕ ИЗБРАЛИ ЗА СЪВЕТНИЦИ ХИХИКАХА "ПРАВ СИ, ЩЕФЕ!" КОНСТАНТИНОВ Е ПРАВ: ТОТЕВ Е ЗА ЗАТВОРА! А вие си го 'аресвайте и си го защитавайте, и му носете шоколаТчета Ф килията. Хвала!

Не те е срам бе Тотев.Отиваш си и продължаваш с простотиите.Не е джентълменско към новия кмет.Ама къде джентълменско при тебе.

Съселянинът НЕ ПОЗНА. Тц. Ъ-Ъ. ОЧЕРТАВАЩИТЕ СЕ ЧУДОВИЩНИ ДАНЪЦИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА БОРЧОВЕТЕ НА КРАДЛИВАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ НА МАМИН ИНДЖИНЕРИНГ ИМПЕРИАЛист ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАЩАТЕ ВИЕ, НАВЛЕЦИТЕ НОВИТЕ ГРАЖДАНИ. НИЕ КОРЕНЯЦИТЕ ДАЖЕ И НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ, ДАЖЕ И БЕЗ ДА СМЕ НАУЧИЛИ ЕЗИЦИ ОЩЕ, СМЕ НА ПЪТ === ТЕРМИНАЛ ДВЕ. (ТРИ?). А ВИЕ СИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РЕЖИМА БоБоТРИ (ЧЕТИРИ)

Точно казано

Като е бил Четвъртък Пазара на 99 % защо не му стигнаха 4 години да го открие? А Синдикалният дом той на колко процента беше? А Събота пазара, концесията за спирките те на колко процента бяха?

Платена статия. Поредната...

До кога ще давате труибуна на този червен бивш зам.кмет . Нямам против да плюе по Тотев или по който и да било , ама да не дрънка чисти лъжи - Базиликата я откриват на 22.09, бул.Северен също до месец- два ще е готов, многоетажния в Западен го видях вчера и е вече на 3 етажа. За какво наследство към нов кмет говорим , айде стига сте ни правили на идиоти . Пловдив няма да гласува за червени отрепки

Четвъртък пазара беше направен на 99 %. Тотев, наистина само го откри и като видя, че с чужд труд се хвали от кумова срама покани Славчо. Отделен е въпроса, че аз ако бях на мястото на Славчо нямаше да приема поканата на този измамник, които му открадна изборите с методичната помощ на Цв. Цветанов

Доколкото си спомням Иван Тотев довърши ремонта на Четвъртък пазара и на откриването покани Славчо Атанасов.

Аман от дървени философи и бивши ЗКПЧ-та.На Пловдив му трябват млади и енергични управници , а не черногледи изкопаеми зубрили устава на БКП.

Шефът на транспортна фирма „Автотранс 2000“ Димитър Чолаков събирал пари за подкупи на общинари от останалите превозвачи. Това скандално разкритие направи управителят на „Хебросбус“ Веселин Дошков. По думите му парите са събирани за общинския съветник Николай Радев. Според Дошков пари са събирани за решаване на проблеми със субсидии, за преразпределяне на средства останали от карти и различни проверяващи. Сумите са варирали между 2 и 5 хиляди лева.

Граждани и селяни на Филибето очаквайте нови по високи данъци за да се измъкнем от блатото на Тотев.

Константинов,ти си сериозен мъж,а изглеждаш на един наивник на средна възраст.Тоя дойде само да лапа б е Константинов и не му пука какво остава след него.Дано влезе в затвора,поне това да е утешението за града.