Подай сигнал

Тотев ще ни управлява, докато му омръзнем

Коментари

от Руси Чернев 7591 прегледа 0

До кметските избори има цели 10 месеца, но градските политикани вече редят картите за следващия управленски мандат в Пловдив. Засега го правят само по партийни сбирки или на маса, защото е рано. Пък и до май местните политици имат друг дерт - трябва да се натегнат пред партийните си началници с добри резултати на изборите за европейски парламент. Този вот е изключително важен за бъдещето на ЕС и България, но едва ли това е големият мотив на тукашните политкомисари да дадат всичко от себе си в пролетната кампания. Ще го направят, защото знаят - от резултатите на изборите за Европарламента ще зависи кой каква роля ще получи наесен. И нещо ми подсказва, че именно през май лидерът на ГЕРБ - Пловдив Иван Тотев ще изживее своя звезден миг в политиката. Да, днес кметът има други грижи заради поредния интерес на прокуратурата към дейността на една от подчинените му структури. След поредицата от критики за откриващия уикенд на Европейска столица на културата Тотев изглежда поомачкан, объркан и в глуха защита. Столичните му съпартийци се бъзикат с него и залагат 10:1, че той няма да е следващият кандидат за кмет. Ще си посипят обаче главите с пепел през май, когато в Пловдив ГЕРБ постигне най-високия резултат на европейския вот. Защо ли? Ами защото единствено ГЕРБ, БСП и ДПС се интересуват от тези избори (всъщност интересуват се и десните, но от тях никой не се интересува). В Пловдив обаче ДПС е кръгла нула, а БСП едва подава глава над нея. Двете партии едва ли ще успеят да мобилизират електората си под тепетата през май. Ромите също ще са пас, защото никой няма да ги търси с оферти за гласовете.

На линия ще са само активът на ГЕРБ, местната администрация и стопанските субекти, контролирани от кмета. Те ще отидат масово до урните и в общата евроизборна меланхолия ГЕРБ - Пловдив ще надскочи значително резултатите на конкурентите си, както и тези на самата партия в Бургас, Стара Загора, София и Русе, където управляват уж най-успешните кметове. Тогава човекът вот Цветан Цветанов ще отиде при големия началник и ще му каже: Е, и какво правим сега с Пловдив? А когато цифрите говорят, и Борисов мълчи. И Иван Тотев ще получи номинацията за трети кметски мандат.

Да, за местните избори пилците ще се броят наесен, но който си знае работата, я подхваща отрано. А не се е видяло в Пловдив някой да има по-добра стратегия за управлението на града от тази на ГЕРБ. Каквото и да говорят опонентите, Пловдив видимо се развива през последните години. Това може и да не е заслуга на местната власт, но ефектът от промяната налива вода именно в нейната мелница. Всички други са на сухо засега.

Ако получи номинация от Борисов, за Иван Тотев остава най-лесното - да спечели битката наесен. Той отдавна е показал, че знае как става това, и даже има авторско видео по въпроса с над 750 000 гледания в Ютуб (интересно гледали ли са го прокуратурата). В 8-те години на двата си кметски мандата Тотев израсна значително, стана много по-богат, разчисти до крак враговете с партиен билет, сдружи се с малките клиентски партии в местния парламент и дори с местното БСП, осигури си медиен комфорт, изгради система от тролове и ударен изборен отряд, който знае как се произвеждат невалидни бюлетини в сметката на опонентите и как се добавя печелившата единица отпред в протоколите.

Така че, пловдивчани, стягайте се - г-н Тотев ще ни управлява, докато не му омръзнем! Или докато Бойко Борисов или някой друг не го прибере.

Естествено, има и различен сценарий. Но за него ще разкажем друг път.

Коментари