Тотев посегна на склада на Сточна гара през главата на НИНКН

Иван Тотев не подписал протокола за състоянието на сградата, издаден от експертите

Бившият тютюнев склад на ъгъла на  бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авкс. Велешки“, нарочен за събаряне в събота, оцеля засега, след като министърът на културата Боил Банов разпореди багерите да спрат работа. Машините бяха там, след като кметът Иван Тотев издаде заповед за събаряне на опасната сграда. Според министър Банов обаче документът е в противоречие с наредбите. Това е трети челен сблъсък между министерството на културата и Община Пловдив в последните години. Първо двете институции дълго спореха кой е виновен за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, а после и за проекта за реконструкция на площад "Централен". 

Разгневен от новината за бутането на поредната старина в града, министър Банов пристигна в Пловдив на пожар от Черна гора, въпреки че е в отпуск.


Разрушаването е спряно по две причини. Според Боил Банов

кметът Иван Тотев не е подписал протокол, издаден от комисията към НИНКН за състоянието на сградата. 

Собствениците пък не са представили проект, с който да гарантират, че ценните елементи от фасадата на склада ще бъдат запазени.  

Тютюневият склад не е паметник на културата, но е част от архитектурно-историческия ансамбъл Филипопол - Тримонциум - Пловдив. Затова подлежи на особен режим. Според решение на съда той е опасен. Именно мнението на магистратите принуди администрацията да издаде разрешението за събаряне. Оказа се обаче, че в заповедта на кмета Иван Тотев, издадена на 23 юли, липсват предписания към собствениците кои елементи от сградата трябва да се запазят.

"С министъра на
културата Боил  Банов коментирахме, че премахването на склада не се отменя, но трябва да се дадат указания за запазване на елементи от сградата, които имат
отношение към културно-историческото наследство", обясни Тотев.

За втори път в Пловдив се стига до опит за събаряне на тютюнев склад след гаф на администрацията.

На 3 март 2016 г. багери подхванаха и сградата на ул. "Одрин" 8, след като собствениците получиха разрешение за събаряне от общината. По-късно се разбра, че тя е издадена на базата на съмнителен документ от НИНКН. Тогава обаче кметът Тотев мина между капките, а топката отиде у вече покойния главен архитект на града Румен Русев. 

Сега историята се повтаря, но горещият картоф със склада на Сточна гара отиде при кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Именно при него на среща с участието на собствениците, архитекти и специалисти ще се отстраняват пропуските в документацията.

"С архитекти и юристи ще разгледаме преписката в детайли и ще се произнесем дали са спазени законите за устройство на територията и за недвижимото културно наследство", потвърди за "Марица" вчера Георги Стаменов.

Рано сутринта в събота машините и работниците бяха в готовност да бутат страховитата сграда  на бул. „Христо Ботев“, която от години всява ужас на хората. При пожар е срутен покривът, изкъртени са врати и прозорци. Почернелите от огъня греди застрашително висят. Част от оградата е паднала, зад нея е сметище.

Наркомани и бездомници нощуват сред руините,

вмирисани на тютюн.

Дузина униформени от полицията бяха дошли да пазят булеварда от инциденти. От Община Пловдив ден преди това предупредиха, че северното платно на бул. „Христо Ботев“ ще бъде затворено за два дни заради събарянето, което може да продължи и в понеделник.


Заповедта за разрушаването на склада беше подписана от кмета Иван Тотев, но самият той не дойде на място, отсъстваше и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Администрацията беше представена от служители на кметството начело с главния архитект на района Петър Петров. 

В 9 часа бул. „Христо Ботев“ все още беше отворен за движение. Работниците от фирма „Персенк инвест“, наети да бутат полуразрушената  сграда, изчакваха да им се даде команда, но такава не последва. Усещаше се паника. В ниската сграда на склада откъм ул. „Авкс. Велешки“, която що-годе е запазена въпреки грозния си вид,   служителите на район „Централен“ начело с главния архитект Петър Петров се съвещаваха с представители на собствениците. Сред тях беше известната в Пловдив бизнес дама Лиляна Моравенова. Синът <210> Пламен Моравенов имал ангажимент извън страната.


От Министерството на културата предварително бяха предупредили, че събарянето се спира, а Боил Банов е на път за Пловдив. Министърът, пристигнал от Черна гора,   разговаря със собствениците няколко минути, след което обяви, че няма да позволи складът да се бутне, дори и да се наложи да си изкара отпуска в Пловдив.  

                            

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Милен

Милен

29.07.2019 | 23:58

Г-н Стаменов не си е свършил работата, а "спасителят" на тази опасна стена г-н Банев си продължи ваканцията в прекрасната Копривщица!

Отговори
0 0
ПАК ТОТЕВА ВОНЯ

ПАК ТОТЕВА ВОНЯ

29.07.2019 | 16:40

ЗАЩО БЕ МАМИН НЕ СИ СИ СВЪРШИЛ РАБОТАТА НЕКАДЪРНИКО.СЕГА ПЪК МИНИСТЪРА ТИ ВИНОВЕН.АРЕ МАХАЙ СЕ, ЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИШ ПОВЕЧЕ.

Отговори
3 0
Запознат

Запознат

29.07.2019 | 11:39

Авторът на статията абсолютно нищо не е разбрал от ситуацията. Какъв протокол, издаден от комисията към НИНКН за състоянието на сградата не е подписал кметът? Каква заповед за премахване е издал? Пишете само глупости и дезинформирате хората.

Отговори
2 1
Тютюноработник

Тютюноработник

29.07.2019 | 10:50

Чува се че Тотевото семейство имали дял там. Хотел щели да вдигат. Ако е истина е много позорно, макар че за Тотеви е нормално , тъй като са взели Пловдив на аренда последните 12 години.

Отговори
11 3
Чинко

Чинко

29.07.2019 | 10:28

Какви са тия паметници ве, бахти грозните складове. Да им направят едно виртуално музейче и да се свършва.

Отговори
4 5
Тасев

Тасев

29.07.2019 | 08:39

Пловдив се управлява в угода на съмнителни лица с неясно придобити финанси!

Отговори
21 7
Иван

Иван

29.07.2019 | 08:37

Всички тези грозни и опасни складове, които са предвидени и правени като складове и не са никакви паметници на културата трябва да бъдат съборени. От 30 години развитието на този квартал е блокирано от някакви софийски чиновници.

Отговори
14 13
ЛЗ

ЛЗ

29.07.2019 | 08:15

Тези хора се чувстват не досега Еми и това важи за всички тях не само за кмета!

Отговори
17 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?