Тотал Спорт празнува 15 години със съхранен дух и нови идеи

Винаги сме държали хората, които идват в нашия клуб, да се чувстват сред приятели, казва собственикът Валентин Драгнев

- Господин Драгнев, този ноемвриTotalSportFitness&Squashнавършва 15 години.С какво ще запомните създаването на клуба?

- ClubTotalFitness&Squashбеше първият голям мултифункционален спортен клуб в България. Разположен е на 3000 кв. м площ. Когато го създадохме през 2003 г., най-големите клубове бяха „Спортес“ – Славия, на площ около 800 квадрата, и„Атама“, много известен бранди в момента, който тогава се намираше в хотел „Кемпински Зографски“ и заемаше 260 кв. м., 10 пъти по-малко от „Тотал Спорт“.

Идеята се зародивъв Виена, където живях 6 години.Именно там придобих навика да ходя във фитнес клуб, запалих се и започнах да играя скуош. Затова скуошът беше задължителен, когато решихме да направим спортен клуб в Пловдив с тогавашния ми съдружник Милен Кекеманов. Той е човекът, който даде много енергия за конверсията на тази сграда откъм строително-ремонтни работи и организация на труда. По това време в България имаше три скуош корта. Единият бе известният „Изи клуб“ до блок 9 в софийския квартал „Дървеница“. Вторият беше направен от французи в Гранд хотел Варна, а третият се намираше в Хасково, откъдето всъщност тръгва традицията на скуоша и бадминтона в България. Там открихме първия си инструктор – Станимир, който продължава и до ден днешен да играе скуош.

- Колко време работихте по проекта?

- Проектът като реализация ни отне няколко месеца. От февруари до края на декември бяхме напълно готови. Първото занятие в „Тотал Спорт“ се случи на 10 ноември. То беше по аеробика с незабравимия треньор Таня Лулчева, която вече не е сред нас, но всъщност е винаги с нас. Два дни по-късно се проведе и първото занятие по йога с Лана. Тогава имахме и мъж йога инструктор, той беше шампион по йога. На 26 или 27 ноември успяхме да пуснем втория етаж, където е разположен фитнесът. В началото на декември отворихме и самите скуош кортове в пространството на първия етаж.

- Изненадахте ли пловдивчани с тази напълно нова за града концепция? И то във времена, когато спортът все още не се беше превърнал във важна част от живота им...

- За времето си „Тотал Спорт“ беше нещо изключително странно и неразбираемо. В онези години повечето хора смятаха, че фитнесът е боди билдинг, а бодибилдингс са едни големи анаболни чудовища с огромни мускули, които изглеждат страшно и тъпо. А ние бяхме посланици на западния свят, който свързваше фитнеса с общата кондиция на тялото. Отне време тази визия да бъде припозната и възприета от пловдивчани. Другата голяма новост бе, че хората видяха една сграда, бивш тютюнев склад, която  продължаваше да мирише на влажен тютюн, а в същото време беше претърпяла конверсия и се беше превърнала в нещо съвсем неочаквано, като вътре в нея имаше доста смели за времето си дизайнерски решения. Тук държа да отбележа името на Лина Зайкова, автор на интериора. Днес, 15 години по-късно, тя ни подари прекрасна нова визия на бара и рецепцията.

Конверсията на сградата по онова време беше свързана с оставянето на открит бетон, разкриването на тухлената зидария, която е безценна. Тя е на цели 90 години. Всяка тухла тежи повече от 5 кг – все едно е правена от порцелан. Това бяха неща, които хората бяха виждали по филмите, но им беше странно да възприемат. Имали сме интересни въпроси като: Кога ще слагате окачения таван? Разбира се, това отмина с времето. „Тотал Спорт” започна да набира височина, да бъде търсен.

- Стана модерен – едно определение, от което винаги сте бягали. Защо?

-Това, че клубът стана модерен, беше нож с две остриета. Появи се бариера у доста хора, които искаха да бъдат наши клиенти, но не можеха да се пречупят, защото мислеха, че е прекалено скъпо, прекалено лъскаво, че има мутри и мутреси. Но това никога в 15-годишния цикъл на „Тотал Спорт“ не е било вярно. Да, имало е такива елементи, но те не са доминирали в общата атмосфера и култура на клуба. А може би днес „Тотал Спорт“ е това, което е, именно благодарение на факта, че винаги сме следвали тази линия. Не сме търсили хора, които да имат задължително много висок доход или пък да паркират скъпи коли пред клуба. Вярно е, че най-богатите пловдивчани са ни били клиенти, преди да си изградят собствени имения с частни фитнеси. Даже и сега поддържаме приятелски отношения с тях. Но те самите никога не са проявявали излишни претенции, не са демонстрирали положение и възможности.

- Не смятате ли, че с много от идеите си изпреварвате времето?

- Интересното е, че във времето е имало вариации върху концепцията „Тотал Спорт“. Много ни се искаше да имаме ресторант за здравословно хранене и го направихме. Самият аз принесох тази идея като опит от Виена, защото там нямаше нищо по-хубаво от това след скуош да седнем с приятели, да пием по 1-2 бири и да хапнем нещо вкусно. Разбира се, тук се постарахме да предложим здравословно меню. Но по това време у нас здравословният начин на хранене не беше силна тенденция, тя тепърва пристъпваше. Имали сме и други интересни идеи. С Лусиана Амада, която преподаваше айкидо в „Тотал Спорт“, предложихме истинско оригинално японско суши. Правили сме съботни брънчове. Всички тези идеи бяха успешни, просто все още не им беше дошло времето. Затова ги запазихме за по-късно. Някои от тях, свързани с храненето, ще се случат още през 2019-а.

- С какво никога не сте правили компромиси?

-Опитваме се винаги да поддържаме баланс между различните спортни занимания, които предлагаме. Знаем отлично какво търси и предлага пазарът, всяка година посещаваме големите спорти изложения по света. Същевременно обаче винаги сме бягали от прекалено модерните неща. Търсили сме тези занимания, които са проверени и със сигурност във времето няма да дадат негативен ефект върху здравето на хората, няма да им докарат разтежения, травми, проблеми със ставите, сухожилията, връзките. Това са въпроси, по които винаги много сме разсъждавали. И тъй като при нас чак такава научна експертиза няма, сме ги коментирали с Катедрата по спортна медицина в Медицинския университет и с експерти от Националната спортна академия.

Нещо, на което винаги сме държали, е да имаме възможно най-добрите инструктори. Случвало се е да искаме да пуснем определени занимания, които се търсят,и 2 години да не можем да откриемверния треньор.

Имали сме идея да пуснем допълнително развито СПА на подземния етаж, но към момента считаме, че това ще дойде малко в повече дори на пловдивчанина, който по принцип е по-лежерен от софиянеца и разполага с повече време, най-малкото защото не му се налага да пътува повече от час в задръстване до работа. Според нас е напълно достатъчно да поспортуваш час-час и нещо, а след това да се социализираш половин час до 40 минути на чаша протеин, а защо не и на чаша вино с някаква закуска, подходяща за начина, по който се храниш. Винаги сме държали да бъдем клуб. Тази наша настойчивост се затвърди във времето и се усеща от хората, които идват тук. Разбира се, не сме клуб с годишни клубни такси, със специален прием и т.н. – това са невъзможни неща за България. Но клубната атмосфера всъщност е тази, при която хората се чувстват като приятели – както помежду си, така и по отношение на треньорите и персонала.

- За тези 15 години през „Тотал Спорт“ са минали над 25 900 души, което е уникално постижение.

-Стремим се атмосферата в клуба да е все едно си в къща. Да дойдеш зимата, защото е приятно, да изпиеш чаша вино, да се видиш с приятели. Поддържаме тази атмосфера и дух. Имаме планове за следващите 7-8 години...

- Ще издадете ли някои от тях?

-Засега ще ги запазим в тайна. Но нещата ще бъдат много интересни, без да изневеряваме на духа си и, разбира се, в контекста на събитията, които в следващите години ще се случат в Тютюневото градче. Минахме през огромно препятствие с големият пожар през 2016 г. – едно изпитание, което почти ни унищожи, но в крайна сметка ни направи по-силни. Преживяхме го, екипът си остана, сплоти се още повече, реализирахме много интересни идеи, направихме ремонти. Това преживяване вече е зад гърба ни и само фениксът, който сме нарисували като графит на втория етаж пред фитнес залата, ни напомня за него. Гледаме само напред.

 

Гергана Тонева, управител на „Тотал Спорт“:

Работата в клуба ме вдъхновява и зарежда

Тотал Спорт заема много важно място в моя живот, както и в живота на повечето от колегите ми - инструктори и служители. Идвайки всяка сутрин към клуба,всеки от нас идва не просто "на работа", а във втория си дом, където прекарваме дори повече време, отколкото със семействата си.

Работата в клуба ме вдъхновява и зарежда всеки ден, защото ние правим така, че посещавайки ни, клиентите да се чувстват щастливи, разтоварени от ежедневието си, заредени с енергия и добро настроение.

Да работиш с много хора невинаги е лесно, разбира се, но когато имаш силен екип зад гърба си и невероятен вдъхновител като Валентин Драгнев, приемаш трудностите като предизвикателства и форма за израстване на по-високо ниво. 

 

Лана Петкова, йога инструктор в „Тотал Спорт“:

Хора в криза откриват нов живот

Цяло поколение бебета йоги порасна за 15-те години „Тотал Спорт“. Първата ми бременна ученичка сега идва с дъщеря си, която е вече млада госпожица. Толкова бебета се родиха, толкова деца израснахаи се превърнаха в млади хора, възпитани в традицията на качествения масов спорт.

За 15 години няма нито един треньор в Пловдив по пилатес, йога или аеробика, който не е минал през нашите групи. Лично аз съм подготвила огромен брой преподаватели. Някои от тях идват „да крадат“ в добрия смисъл на думата. Това много ме радва. Винаги подчертавам, че нямам конкуренти, имам ученици, приятели и колеги. Така се отнасям към всеки, дръзнал да преподава йога или пилатес.

Изключително трудно е да поддържаш ежедневно интереса към всяко едно занимание. Но ние успяваме. През залата за йога и пилатес са преминали 15 000 души за година. За 15 години ние създадохме нещо изключително ценно. Междувременно толкова много фитнеси и центрове с прекрасни условия отвориха врати. И въпреки това при нас е пълно.

В тези стени е ценна историята, ценен е духът. И това, че в годините успяхме да се наложим като най-висока класа на масовия спорт.

Между стените на Тотал Спорт завърших второто си висше образование, завърших 3 магистратури и сега съм докторант. Методът „Ланетика“ се разви именно тук. Най-възрастният ми ученик – господин Димитър, е на 75 години; най-малките са 2-3-годишни деца. Радостно е, че хора, които преживяват личностни кризи - загуба на близки, тежки болести и операции, идват при нас и намират себе си, откриват нов живот, нова красота.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?