Подай сигнал

Топлото време прогони туристите

Въпреки това зимните курорти отчитат ръст спрямо миналата година

Бизнес зона

от Марица вест. 739 прегледа 0

Топлото време прогони туристите

Топлото време в началото на 2018 година се е отразило негативно на туристическия поток към зимните курорти. Това коментира пред медиите Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Отчита се спад на чужденците, които практикуват зимни спортове, в сравнение с последния месец на 2017 година. По думите на Драганов късни записвания няма както за България, така и за Европа, където пък имаше прекалено много сняг.

Въпреки отлива на скиори и сноубордисти зимният туристически сезон тази година остава по-добър от миналогодишния. Януари приключи с около 480 хиляди влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите за същия период на 2017 година. Причината за ръста е повишеният интерес към културно-историческия туризъм в градска среда, както и българското европредседателство.

Сред негативните фактори, които пречат на развитието на туризма с още по-бързи темпове, е фактът, че хотелиерите в България не са консолидирани - липсата на силна организация, която да ги обединява по места и във връзката им с централната администрация, продължава да е основен проблем на бранша.

Създаването на Национална туристическа организация ще обедини 11 туристически формирования, действащи в момента. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за туризма в тази връзка. Това ще е форма на конфедерация на българската туристическа индустрия, която ще повлияе активно на начина на робота и ще завиши резултатите.

Коментари