Топ училища в Пловдив свиват приема за първолаци

Общината намали с по една паралелка в 2 школа, други 5 обявяват повече бройки от децата в района им

В 2 училища общината ще одобри с една паралелка първолачета по-малко от заявените от директорите, в други  5 дава картбланш да се обяви прием на повече деца, отколкото са подлежащите на обхващане в района. Окончателният разчет за план-приема в 1. клас ще бъде одобрен до края на март. Ще има достатъчно места за всички, увери шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова.


Разчетът  е съобразен с няколко обстоятелства. От една страна, е  броят на децата от прилежащия район на всяко училище - така че за всяко да може да се осигури място в школото. Другият показател е да се гарантира възможност за включване на хлапето в занималня и така да се осигури целодневно обучение на всички желаещи. Третият фактор е общинският план за

преминаване изцяло  на едносменен режим,

което трябва да стане поетапно в следващите 9 г., като пренаселените в момента училища постепенно свият приема.

В този контекст, оглеждайки постъпилите от директорите предложения за брой паралелки за първолаци, общината е наложила ограничение само в две училища. ОУ „Кочо Честеменски” е заявило 4 паралелки, но ще получи картбланш  за 3, колкото бяха миналата година. Броят на децата в прилежащия район не може да напълни изцяло четирите. Другото школо е ОУ „Драган Манчов”. То също е поискало 4 паралелки, но ще трябва да ограничи приема в 3. Там съображенията са, че от една страна, учебното заведение дели обща сграда с Математическата гимназия и базата е пренаселена, от друга страна, миналата година пак е искало 4 паралелки, а е успяло да реализира 3.


Заради плана за минаване на едносменен режим няколко училища сами правят стъпки за редуциране на броя първолаци спрямо предишни години. Сред тях е ОУ „Алеко Константинов”, което досега редуваше една година 3 паралелки, на следващата 4. Този път обаче за втора поредна есен то ще приеме три. СУ „Св. Патриарх Евтимий” и СУ „Паисий Хилендарски” също сами са се съобразили с необходимостта да се свие броят на постъпващите деца.


В същото време на поне 5 училища общината ще разреши повече бройки за първолаци, отколкото са децата в прилежащия им район. Това се налага, за да се остави резерв. Той е нужен, тъй като има наплив от семействата към определени, считани за елитни учебни заведения, но те

не могат да осигурят място за всички желаещи

и за неприетите трябва да имат друга възможност. 

Така повече места, отколкото са децата в района им, ще обявят ОУ „Княз Александър I”, СУ „Св. Климент Охридски”, НУ „Христо Ботев”, СУ „Св. Константин-Кирил Философ” и Арменското училище, което приема деца от арменската общност в целия град.


Въпреки политиката да се намали броят на децата в най-претоварените училища и да се постигне по-равномерно разпределяне на хлапетата в училищната мрежа, остава възможността директорите да увеличават с 10% приема след трето класиране, ако това се налага. Така от 22 първолачета в клас броят им може да достигне максимум 24. 


Огромен процент от първокласниците ще бъдат приети точно там, където живеят и искат да учат, увери Донка Щилянова.


Според системата на ГРАО набор 2012, който предстои да влезе в клас наесен, е от 3899 деца с постоянен адрес в Пловдив. Броят на реално кандидатстващите обаче ще е по-малък, тъй като има семейства в чужбина, а и такива, които са се преместили, но не са сменили регистрацията. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?