Подай сигнал

Топ режисьори правят кино пъзел на Пловдив

Творците ще търсят лицата на града сред местните интелектуалци и обикновените хора

Култура

от Росен Саръмов 695 прегледа 0

 Топ режисьори правят кино пъзел на Пловдив

Десетки доброволци от града ще могат да участват в снимките на 7 късометражни филма, които ще бъдат създадени през следващите 7 месеца в града. Акцията КИНОПЛОВДИВ е част от проявите, свързани с Европейска столица на културата. Филмите трябва да са вдъхновени от града на тепетата. В тях могат да се включат доброволци и любители, обясняват от фондация „Пловдив 2019”. Участниците в проекта трябва да са навършили 18 години.

Режисьорските екипи, които ще създадат филм за Пловдив, ще са на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Николай Тодоров, Павел Веснаков, Ралица Петрова, Димитър Кутманов, Любомир Младенов и Христо Симеонов. Всички те са автори на награждавани у нас и в чужбина филми. Снимките започват в Пловдив през месец юни и ще продължат до декември, като всеки екип ще прекара по един месец в града, за да усети атмосферата и да открие своите лица и места. Създадените късометражни филми ще бъдат обединени в един пълнометражен филм, чиято премиера се очаква в началото на 2019 г.

За КИНОПЛОВДИВ:

КИНОПЛОВДИВ е проект, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Целта е да допринесе за развитието на филмовата творческа индустрия, като въвлече млади български режисьори и местни общности в общо кино преживяване. През 2018 и 2019 г. в Пловдив са предвидени поредица от режисьорски резиденции, майсторски класове, творчески работилници и срещи с публиката.

Коментари