Подай сигнал

Топ консултанти: Инфраструктурата е най-важна за индустриалните имоти

При наемане на площи клиентите избират и според локацията

Имоти

от Даниела Арнаудова 330 прегледа 0

Българските инвеститори и дивелъпъри са консервативни в развитието на спекулативни проекти и това им донася успех в запазване на бизнеса

Българските инвеститори и дивелъпъри са консервативни в развитието на спекулативни проекти и това им донася успех в запазване на бизнеса, но от друга страна, липсата на спекулативни проекти се отразява ограничаващо и по-скоро отблъсква потенциални иновативни проекти. До този извод стигнаха участниците в Първата международна конференция за индустриални имоти, която се проведе в „Интер Експо център“ в София. Генерални спонсори на събитието бяха „Металсистем“ и „Индустриален парк Марково“.

Топ консултанти на индустриални имоти като Владимир Гюрджиев споделиха ценна статистическа информация за подходите за запазване на бизнеса в последните години. Стефан Карпузов от Индустриален парк Марково спомена, че при реализация на големи проекти е важно изграждането на външна инфраструктура, както и локализацията на проекта.

Във връзка с 24-годишния опит на Металсистем в развитието на пазара на строителни конструкции за складови бази Кирил Савов представи тенденциите за производство на метални профили и отдели специално внимание на задълженията на бизнеса за отговорни и устойчиви решения за сервиз, а именно оптимизация на пространството. От гледна точка на оборудването на сградите АССИСТ като номинирана и наградена във Вегас за международен дилър на годината Дорина Добрева сподели професионален опит за входни решения и насоки за гъвкавост и бързина като основни във партньорските отношения и важни за обратната връзка с партньорите.

Интересен беше и шестият панел, в който взеха участие лектори от съседните държави Турция, Гърция, Русия, Румъния и Сърбия. Сръбският представител от Свободна зона Пирот на 25 км от границата Александър Симонович представи предимствата, които я свързват с Европейската общност. Свободните зони са разположени на основните транспортни пътища. 20% от общия обем сделки се генерира в Свободните зони, като в момента е 10% в Сърбия - 3000 ха през 2017 г.

Турските представители от Colwell Banker - Бурак Озмутафоглу, насочиха вниманието към пътищата като основен фактор за развитие на търговията. Русия беше представена от Евгений Нумеров от SKLADMAN, брокер и строител на индустриални имоти в Русия. 25 млн. кв. м клас А складови бази са построени в Русия. Отдадени са почти милион квадратни метра в последните 10 години, отдадени са под наем в първите три месеца на 2018 г. около 150 хил. кв. м и са продадени 50 хектара земя в голямата Москва. Румъния беше представена от Костин, представител на JLL, водеща компания с повече от 80 000 служители в Румъния, който прояви интерес към българския пазар.

Коментари