ТОП 6 рецепти на ледени изкушения за плажа

Как да си приготвим разхладителни напитки и десерти без изкуствени оцветители, консерванти и подсладители

В горещите летни дни имаме нужда от разхлада. За да се насладите на прекрасен леден вкус, споделяме с вас невероятните открития на гастрономите. Те ще ви помогнат да се чувствате прекрасно под жаркото слънце.

Сорбе

Сорбе (или шербет) е разхладително десертно алкохолно питие, приготвено от плодове, сладолед, сироп и вино. Корените му са в Средния изток и популярната там напитка шербет, направена от подсладен плодов сок и вода.

 Приготвя се във висока чаша за шампанско, която се пълни две трети със сладолед и ситно нарязани плодове. Остатъкът се допълва с плодов сироп и алкохол - сухо вино или шампанско. От плодовете най-подходящи са ягоди, малини, праскови, кайсии, портокали, киви. Добавянето на лимонов сок към сорбето предпазва плодовете от потъмняване.

Консумира се със сламка и десертна лъжица.

За разлика от сладоледа, сорбето не съдържа млечни продукти и затова е подходящ за вегани и вегетарианци.

Динено сорбе

Продукти за 6 порции:

½ чаена чаша захар


¾ чаена чаша вода

6 чаши динени парченца

2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесете захарта и водата в малка тенджера и поставете върху тиган на среден огън. Оставете да заври, като от време на време разбърквате, за да се разтвори добре захарта. Намалете огъня и оставете захарния сироп да къкри 5 минути. Отстранете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура около 45 минути. Покрийте и сложете в хладилник за около час.

Междувременно смесете динените кубчета с лимоновия сок и пасирайте. Получената кремообразна смес прецедете през сито над голяма купа, за да отстраните семките. Смесете със захарния сироп.

Изсипете динената смес в плитка метална тенджера и замразете около половин час, докато се образуват ледени кристалчета по краищата. Извадете съда и разбъркайте съдържанието му. Повторете процедурата през 20 минути 2-3 пъти, докато течността се замрази. В зависимост от силата на фризера сорбето ще бъде готово за около 2 до 4 часа. С лъжица за сладолед разпределете диненото сорбе в десертни или коктейлни чаши и поднесете.

Домашна лимонада

Лимонадата е дума с култово значение! Свежа, полезна и много вкусна. Приготвя се лесно и бързо, ободряваща е, утолява жаждата и засища глада! Почти вълшебна напитка. А според почитателите на здравословното хранене помага на организма да изхвърли насъбраните токсини. Затова веднага става част от лятното меню.

Домашна лимонада с мента

Необходими продукти:

500 мл тоник, сода или вода

1 стрък прясна мента

1 лайм

3 лимона

8 кубчета лед

Начин на приготвяне:

Изцедете сока от лимоните и лайма. Пасирайте прясната мента, като по желание може да оставите листата и цели. Добавете към получения сок. Налейте в чаши, долейте желаното количество тоник, сода или вода, добавете лед.

Фрапе

Какво е лятото без ледено фрапе! Хем освежава, хем тонизира, хем разхлажда. И​змислили са го гърците, смесвайки разтворимо кафе, вода и лед. Създадено е през 1957 г. по време на международния панаир в Солун. Тогава представителят на Нестле Янис Дритсас представя нов продукт за деца ​-шоколадова напитка, която се приготвя мигновено след смесването <210> с мляко и разбиване в шейкър.

Служителят на фирмата Димитрис Вакондиос търси начин да си приготви напитка от разтворимото кафе по време на полагащата му се почивка. Така той разтваря кафето в студена вода и го разбърква с помощта на шейкъра. Импровизираният му експеримент поставя началото на популярната гръцка напитка. За по-малко от 50 години се превръща в символ на релакс и наслада, така характерни за гръцката култура и начин на живот.

Фрапето се предлага в 3 степени на сладост: 

Гликос (на гръцки: γλυκός, сладко) ​- 2 ч.л кафе и 4 ч.л. захар
Метриос (на гръцки: μέτριος, средно сладко) - 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар
Скетос (на гръцки: σκέτος, без захар) - 2 ч.л. кафе и без захар

Всички те може да се комбинират с мляко и тогава фрапето става “бяло”. Сервира се задължително във висока чаша със сламка и лед, почти винаги придружено с чаша вода.


Различните страни, в които фрапето е популярно, внасят леки изменения. У нас, например често се сервира с кока-кола, вместо с вода. В Дания водата е заменена с мляко, а в Сърбия е популярно да се добавя сладолед.

Ледени близалки

Ледените близалки са суперлесни за приготвяне, не съдържат изкуствени оцветители, подсладители и консерванти и затова са много подходящи за деца.

Може да ги приготвите от всякакви плодове - кайсии, праскови, боровинки, киви, ягоди, череши, диня, като добавите банани за плътност и ядки за вкус. Смилате всичко в блендера и добавяте вода или мляко, в зависимост от предпочитанията си. Изсипвате в готови пластмасови формички, които се продават в щандовете за домашни потреби. След няколко часа имате разхлаждащо удоволствие.

Многоцветни ледени близалки

Необходими продукти: 4 праскови, 300 грама малини, 4 броя киви и мед на вкус.


Начин на приготвяне: Блиндирайте поотделно трите вида плодове, като ги сложите в отделни съдове и ги подсладете с меда. Изсипете на дъното смлените праскови и сложете във фризера да замръзна. После направете така и с другите плодове. Резултатът ще бъде шарен и вкусен! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?