Топ 5 правила на хранене при високо кръвно налягане

Лекарите припомнят, че когато човек страда от хипертония, здравето на човека зависи не само от хапчетата, но и от начина на живот и по-специално от храненето.

Специалистите препоръчват пет основни правила, които трябва да спазват хепертониците, за да предотвратят големи здравословни проблеми.

Правило 1

Контролирайте консумацията на сол. Според лекари, хора, страдащи от хипертония, е важно да сведат до минимум приема на сол - не повече от 6 грама на ден. Полуготовите продукти, бързото хранене и консервираните храни се отличават с големи количества сол - употребата им трябва да бъде строго контролирана или напълно премахната.

Правило 2

По-малко бързи въглехидрати. В диетата на хипертоника трябва да има възможно най-малко лесно смилаеми бързи въглехидрати: Захар, мед, конфитюр, сладкарски изделия.

Правило 3 

Мазнини и пикантни храни - само като изключение. Меса и млечни продукти, колбаси и пастети, карантии, масло, пържени храни, както и пикантни ястия трябва да се изключат от храненето на пациенит с хипертония или да се консумират по изключение - в малки количества по празниците.

Правило 4 

Яжте протеини. Количеството протеини, препоръчани за хранене при хипертония, е 1,5 грама на килограм телесно тегло. Най-добрите източници са с ниско съдържание на мазнини: Извара, пилешки гърди, бобови растения, пуешко месо.

Правило 5

Заменете вредните продукти с полезни. Това е, което лекарите специално препоръчват:

Мазнини - 75 грама на ден. За да ги получите, използвайте царевица, соя, рапица или зехтин, в които има много полиненаситени мастни киселини.

Зеленчуци - пресни или варени. Използвайте броколи, карфиол, сладки пиперки, домати, спанак.

Брашно - само не продукти от бяло брашно. Ако ядете хляб да е от пълнозърнесто брашно. 

Десерт - Плодове и плодове. Благодарение на изобилието от витамини и фибри, те ефективно помагат за отстраняването на излишния холестерол.

източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?