Тонове отпадъци отчете РИОСВ - Пловдив в „Да почистим България заедно“

Екоминистърът откри кампанията „Да почистим България заедно“ от Пловдив

РИОСВ – Пловдив обобщи получените данни за кампанията „Да изчистим България заедно“ на своята територия. В акцията по почистването се включиха 2 520 доброволци - деца и възрастни, а общото количество на отпадъците беше близо 330 тона. Доброволците почистиха над 150 места в четиринадесет от седемнадесетте общини в обхвата на пловдивската екоинспекция.

Най-много отпадъци бяха събрани в общините Асеновград, Хисаря и Куклен, а общината с рекорден брой почистени места бе община Карлово. Събраното беше депонирано в близките регионални депа. Традиционно за насърчаване на общините в организирането на почиствания в рамките на кампанията те бяха освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци за 14 и 15 септември.

Служители на екоинспекцията и техните семейства също се включиха активно в инициативата. Те изчистиха заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов парка на ул. „Трети март“ (при бившия магазин „Молдавия“). Събраха типичните за подобни места отпадъци от опаковки, пластмаси и хартия. Освен почистване на тревните площи, ентусиастите оформиха и дървесната растителност в междублоковите пространства. Директорът на регионалната инспекция доц. Стефан Шилев и кметът на район „Южен“ Борислав Инчев бяха активни в привеждането на зелените площи в спретнат и естетичен вид.

През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разшири обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. Доброволците могат не само да почистят замърсените зони, но и да обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и дадат други добри примери като направят района си по-красив.

Екоинспекторите изчистиха и  част от туристическата пътека Бачковски манастир – хижа „Марциганица“ в биосферния резерват „Червената стена“, откъдето изнесоха над 30 чувала с отпадъци, съдържащи 900 кг боклук. 

Акции по почистване се проведоха и в паркове, градинки и междублокови пространства в населените места.

Инициативата „Да изчистим България заедно“ обединява гражданите, институциите, бизнеса и неправителствените организации. Тя се провежда за девета поредна година и е най-мащабната доброволческа инициатива у нас. От Пловдив екоминистърът коментира, че всяка следваща година събираме все по-малко отпадъци, „Дай боже един ден кампанията на bTV да не събере нито един отпадък – това ще означава, че целта е напълно постигната“, пожела той.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?