Точат пари от Европа с био зайци и елени

Безумна наредба ще "изяде" и пасищата на животновъдите, алармират от Националната био асоциация

Има опасност за източване на европейски средства с безумната идея за подкрепа на биологично производство на пасищни зайци. По този начин ще намалеят и пасищата за добитъка, алармираха от Националната Био Асоциация /НБА/. Оттам напомниха, че преди време е имало подобна схема за източване с конете. Зайците, но не био, бяха хит сред младите фермери и в предния период от Програмата за развитие на селските райони. 

Поредната недомислица в агросектора ще стане факт с промените в Наредбата за биопроизводството, чието обществено обсъждане приключи преди дни. В новият европейски регламент за биопроизводство обаче, приет през 2017 г., са включени и правила за отглеждане на зайци и дивеч от вид Еленови.  

Вратичките за злоупотреби са големи, тъй като в българското законодателство не се предвижда идентификация на отглежданите биологични единици от зайци. Затова ще бъде невъзможно контролен орган да гарантира произхода и качеството на конкретната биологична единица  - заек, и дали същата е отглеждана по биологичен способ. По тази причина категорично няма да има възможност да се докаже биологичното отглеждане на зайци, особено върху пасища. На всичко отгоре  според наредбата за всеки възрастен заек ще предвиждат по 1.8 декара пасища за свободно отглеждане. 

От Асоциацията подозират, че с наредбата се цели да се облагодетелстват определени хора и подозират следната схема - уж, че ще отглеждат биологично зайци и заешко месо, ще имат възможност да кандидатстват за пасища и мери, а впоследствие да ги заявяват по схемите и мерките, прилагани от фонд "Земеделие", за да получат субсидии.

"Двоен стандарт има не само при храните. През 2017 г. ЕК разреши разпределяне на 30 млн. лв. за хуманно отношение към свинете. В началото на март 2018 г., пък се получи друго разрешение отново за 5-годишен период за хуманно отношение - този път към птиците. През месец май на 112 производители на птици се дадоха 20 620 952 лв., като сумата за 2018 г. е 34 560 000 лв. Сега се прокарва и нова смехотворна схема за определени хора - отглеждане на био зайци върху пасища, която осигурява на 1 заек - 1,8 дка пасища. Стига! Ние не сме вече овци. Искаме и ние хуманно отношение и  справедливост във всичко"! Това е част от гневния коментар във Фейсбук страницата на Националната Био Асоциация.

Нейните експерти предупреждават,  че подобна стъпка би влошила ситуацията около реалните земеделски стопани - животновъдите, които ще бъдат избутани от пасищата, за да може приближени фирми уж да гледат биологични зайци. 

Като предпазна мярка срещу източване на агроекологичните мерки от НБА предлагат в наредбата  да се впише клауза, която изключва отглеждането на зайци по биологичен начин от схемите и мерките, прилагани от Държавен фонд „Земеделие“. Настояват също да се елиминират и от схемите за държавна помощ и de minimis. Категорични са, че пасищата за зайци не трябва да подлежат на очертаване, респективно да се изключат от субсидиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?