Tobacco Residence - новата перла в сърцето на Тютюневия град

Горелите сгради се превръщат в жилища, към тях ще има магазини и подземни гаражи

Два от изгорелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив може да бъдат реставрирани и да се превърнат в жилищни сгради с магазини и подземни гаражи. Това става ясно от писмо на Министерството на културата. Вече е съгласуван идеен проект на собственика на складовете паметници на културата на улиците "Екзарх Йосиф" 13 и "Капитан Андреев" 12 за "реставрация, консервация и реконструкция" и превръщането им в обитаеми жилища.

Проектът Residence Tobacco Factory засяга три от опожарените на 20.08.2016 г. знакови тютюневи складове - тези на Димитър Кудоглу (емблематичен търговец на тютюн и дарител на града). Те се намират на ъгъла на ул. "Иван Вазов" с ул. "Капитан Андреев" 2 и с ул. "Екзарх Йосиф" и са паметници на културата. Собственик на двата склада е дружеството "Р.И.П.А." с управител бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. 

Трите бивши тютюневи складове се обединяват в една нова сграда с четири основни стълбища плюс едно допълнително от сутерените до партера. Основните входове се изграждат в зоните между запазващите се фасади. Входът откъм "Капитан Андреев" е между двете фасади по улицата, входът откъм "Иван Вазов" също е между двете фасади. Откъм "Екзарх Йосиф" има два входа за жилищната част на сградата, оформени като две витрини в старата фасада. Откъм "Г. М. Димитров" е автомобилният подход за подземните гаражи. Новата функция включва магазини на партера, апартаменти по останалите етажи и два подземни етажа с паркоместа. Партерният етаж предполага витрини максимално близо до нивото на тротоара, без стълби, а жилищата трябва да получат достатъчна осветеност с вътрешни атриуми - това са планирали архитектите.

Складовете са сред четирите, които бяха унищожени в пожар от август 2016 г. Разследване показа, че пожарът е бил умишлен, като за него беше осъден на 4 години затвор бездомникът Любомир Данчев. В края на юни 2017 г. със заповед на Министерството на културата се извърши укрепване на сградите със защитна метална конструкция около външните стени. След това бе извършен анализ и оценка на запазените им части и на тази база се подготви идеен архитектурен проект за консервация, реставрация и адаптация на фасадите. Плановете на инвеститора са те да се превърнат в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи. Проектът е на италианския арх. Раймондо Флакомио от "Панидея" и арх. Радка Стефанова, която има опит с реставрацията на бившия Нармаг в Пловдив. Автор на оригиналния проект на складовете е арх. Камен Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?