Подай сигнал

Тези витамини са полезни за черния дроб, вижте кои са

Здраве

от Екип Марица 1085 прегледа 0

Колкото и да се спори по върпоса за смисъла от допълнителен прием на витамини, едно е сигурно - те са важни за организма

Колкото и да се спори по върпоса за смисъла от допълнителен прием на витамини, едно е сигурно - те са важни за организма. А за да не се налага да поемаме витамини под формата на таблетки и хранителни добавки, е важно диетата ни да бъде разнообразна и богата на витамини, пише "Мениджър Нюз".

В зимните месеци, когато изобилието от свежи плодове и салати не е така богато, нека обърнем внимание на продуктите, които съдържат така необходимите на тялото ни полезни вещества.

За да може черният дроб да функционира добре, в сезона, когато по-често го подлагаме на изпитания, било поради лекарства срещу грип и настинки, било поради по-голямото количество алкохол, което може да изпием по празниците, уверете се, че поемате достатъчно полезни за него витамини.

Витамин А

Той се съдържа във всички червени и оранжеви плодове като моркови, цвекло, кайсии, червен пипер, тиква, които са особено богати на каротин.

Витамин Е

Има в зърнените храни, растителното масло, рибата.

Омега-3 мастни киселини

Богати на Омега-3 мастни киселини са различните видове риба като херинга, пъстърва или скумрия. Освен това, богато на Омега-3 е и лененото масло.

Рибофлавин (витамин В2)

Съдържа се в големи дози в прасковите, крушите, цвеклото и спанака.

Липоева киселина (витамин N)

Тя може да бъде намерена в млечните продукти, спанака, говеждото месо.

Коментари