Тези промени в болничния касаят всички българи

Завихри се горещ дебат след предложение на бизнеса

Първите 3 дни от болничния да не се плащат нито работодателя, нито от Осигурителния институт. Предложението на бизнеса, което отново е на дневен ред, предизвика горещ дебат, предава bTV.

В момента за първите три дни от болничния плаща работодателят, а от четвъртия ден нататък – НОИ.

Статистиката обаче показва, че в повечето държави от Европейския съюз е въведен така нареченият  "период на изчакване", през който работникът не получава обезщетение.

Най-често този период е между 1 и 3 дни.

В някои случаи, като Ирландия, периодът на изчакване е 6 дни. След изтичане на този период на изчакване, се включва шефът и започва да плаща.

Обикновено участието на държавата започва след като изтече периодът на участие на работодателя.

Работниците в офиса фирма за производство на шоколади имат различно мнение за това трябва ли да се плащат първите три дни от болничния. Преди да бъде назначена за офис асистент, Даниела е била работодател.

"Чувала съм коментари – след като няма да ме пуснат тези дни при свършила отпуска, ще си взема болничен, това са директни заплахи от работници, които са реални", обясни Даниела Костова, офис асистент във фирма за производство на шоколади.

Жената подкрепя идеята първите три дни от болничния да не се плащат.

В повечето държави от Европейския съюз има подобно правило. Нарича се "период на изчакване". След като изтече започва да плаща шефът, а след него и държавата.

"Злоупотребата с взимане на болнични вместо отпуск е доста сериозна и може би това ще е  една от мерките, която би спряла тази порочна практика", допълни Даниела Костова.

Според колегата на Даниела Сава Бобчев, ако има злоупотреби, трябва да има ясен механизъм за контрол и санкции. Промени, от които ще страдат и съвестните, според него не са най-доброто решение.

"Истината донякъде е по средата, но не знам дали е възможно да има решение по средата. Да, знам, че в други държави наистина се разделя отговорността между работодател, служител и държава. Но 3 дни ми се струват прекалено дълъг период", заяви Сава Бобчев, търговски директор във фирма за производство на шоколади.

Бизнесът настоява за промените, защото сегашната ситуация стимулирала злоупотребите.

"Не е приемливо да не се плаща, съжалявам, извинявайте – това е абсурдно, нечовешко и до известна степен незаконно", коментира Мика Зайкова, икономически експерт.

"В едно предприятие работят баща, майка и син – разболяват се по едно и също време от различни болести и сина поства във „Фейсбук” как пият бира на плажа", каза Васил Велев, АИКБ.

За първите 6 месеца на годината под 1 процент от всички издадени болнични са отменени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?