Тези навици, за които никой не подозира, влияят на кръвното

Вашето кръвно налягане е свързано не само с генетиката, но и с начина на живот, например с диета, тренировки, сън, ежедневие и др. Много хора знаят, че храната с високо съдържание на мазнини, сол и захар, както и заседналия начин на живот могат да повлияят върху нивата на кръвното налягане.

Въпреки това, има редица навици, които също могат да допринесат за появата на хипертония. Наскоро Американската сърдечна асоциация публикува списък с навици, които могат да повлияят на кръвното налягане на човека. Хипертонията е голям проблем на нашето време, защото според Центровете за контрол и превенция на заболяванията повечето хора страдат от тази болест.

Лекарства, които не са предписани от лекар

Хората, които използват лекарства без рецепта, могат да забележат скок на кръвното. OTC лекарства, включително противовъзпалителни лекарства като напроксен и ибупрофен, могат да допринесат за развитието на хипертония. Известно е също, че много деконгестанти произвеждат същия ефект. Лекарства като ацетаминофен (Tylenol) имат много по-малък ефект върху кръвното налягане.

Лекарства, отпускани с рецепта, като тези, използвани за лечение на психични разстройства, орални контрацептиви, имуносупресори, лекарства за рак и стероиди, също могат да повишат кръвното налягане. Въпреки това, лекарите смятат, че лекарствата от тази категория не трябва да се спират, без първо да се консултирате с Вашия лекар. 

Пиене на кафе или алкохол

Както алкохолът, така и кофеинът могат да допринесат за високото кръвно налягане. Препоръчва се да се ограничи приема на кофеин до 300 мг (или около 2-3 чаши кафе на ден), за да се избегнат здравословни проблеми. С алкохолът също трябва да бъдем предпазливи.  Черният чай и другите напитки, съдържащи кофеин, могат да бъдат забранени и за тези, които са диагностицирани с хипертония. Ако имате чести скокове в кръвното, тогава може би трябва да се ограничите до вода и билкови чайове. Но с последния също трябва да бъдете внимателни, по-добре е първо да се консултирате с Вашия лекар.

Храна и подправки

Различни подправки, както и комбинации от определени ястия също могат да доведат до повишаване на кръвното налягане. Много хора погрешно вярват, че всички естествени хранителни добавки са безвредни, пише zdrave.to. Но това не е така. Например, билките и смесите от подправки, които използват съставки като женско биле, могат да доведат до хипертония.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?