Тези 5 храни, богати на калций, правят чудеса с организма ви

Калцият е важен микроелемент, който участва в образуването на костната система. Недостигът му в организма може да доведе до развитие на заболяване като остеопороза. Този минерал играе важна роля в организма. Той участва в различни процеси, например при обмена на натриев хлорид и въглехидрати. Регулира секрецията на хормоните. Сърдечно-съдовата система и ендокринната система не могат да функционират правилно без калций.

Той също така засяга коагулацията на кръвта и работата на нервната система. Голяма част от този минерал се намира в млякото.

Въпреки това, има 5 продукта, богати на калций, които определено трябва да бъдат включени във вашата диета. Дневен процент на прием е в диапазона от 800 до 1250 mg.

Тофу

Този продукт е извара, която се получава в процеса на изсушаване на соевото мляко. Тофу има бял цвят и неутрален вкус. В 100 g продукт се съдържа около 350 mg калций и само 76 kcal.

Смокини

Сухите смокини са не само вкусни, но и са полезни продукти. Този плод е богат на витамини и минерали много необходими за нашето тяло. В 100 грама смокини се съдържат до 241 мг калций. Също така в продукта има много калий, силиций, желязо и магнезий.

Артишок

Артишокът е нискокалоричен продукт от растителен произход. Той съдържа много полезни вещества. По-долу е даден списък на полезните вещества в 100 g продукт: витамин С - 11.7 mg;

фосфор - 90 mg;

калий - 370 mg;

магнезий - 60 mg;

калций - 44 mg;

натрий - 20 mg.

Черен боб

Това е много полезен продукт, който задължително трябва да е в ежедневната диета на човека. В 100 грама се съдържа 294 мг калций. Сред другите микроелементи черният боб притежава много желязо, магнезий, мед, фосфор, цинк и манган. Този продукт се препоръчва за диабетици, тъй като спомага за намаляване на нивата на глюкозата. 

Амарант

В семената на амаранта има много протеини, витамини и минерали. В 100 грама продукт се съдържа 159 мг калций, още повече е калият в него - 508 мг.

Продуктът е богат на желязо, фосфор, магнезий и ненаситени мастни киселини. Също така, е богат на много витамини (C, D, E и група B).

източник: Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?