Теодосий Спасов ще изсвири „Импровизация за кавал“ на Кулата


Грейналата в различни цветове и светлини кула на затворения булевард „Цар Борис III Обединител“ тази вечер ще събере емблематични изпълнители от различни жанрове. Старт на церемонията по откриването на Европейската столица на културата в Пловдив ще даде световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов. Той в момента е директор на дирекция „Музикална къща“ на Българското национално радио, която събира под покрива си всички музикални и хорови състави. Финала в късните нощни часове ще поставят космическата певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Специално за „Марица“ кавалджията Теодосий Спасов сподели, че Пловдив има специално място в сърцето му и затова с удоволствие е приел поканата да участва в събитието по откриването тази вечер. Тук са преминали едни от най-хубавите му студентски години с първата любов и първите студийни записи в Радио Пловдив. В тях Теодосий се изявява не само като кавалджия, но и като певец.

Тази вечер в самото начало на програмата той ще изсвири най-новата си „Импровизация за кавал“ с бавна и бърза мелодия, сътворена специално за Европейската столица на културата. Времетраенето ще е не повече от пет минути, защото участниците са изключително много. Утре Теодосий ще участва и в програмата на „Капана фест“, но този път със своята формация „Фолк Квинтет“ в състав:  Пейо Пеев-гъдулка, Иван Георгиев-гайда, Християн Цвятков-китара и Генадий Рашков-тъпан. Миналата година формацията издаде и първия си албум със заглавие „О, Майно биле“. Една от песните, която се превърна в хит, е „Дали, беше Гано ходила в Чокманово на сбора“, стара родопска песен, на която Теодосий Спасов даде нов живот. На сцената в Капана Теодосий е подготвил едночасова програма с бандата си. Началото е от 16 часа.

Финала на церемонията по откриването тази вечер ще постави известната родопска певица Валя Балканска. Тази седмица тя отпразнува рождения си ден и събра деца, внуци и правнуци. Ще я съпровожда гайдарят Петър Янев, с когото Валя работи от 28 години. Виртуозният родопски гайдар е едно от лицата на ансамбъл „Родопа“ - Смолян и председател на „Българска национална гайдарска асоциация“, основана през септември 2017 г. 

Валя Балканска ще изпее визитната си песен „Излел е Делю хайдутин“ по нетрадиционен начин - в съпровод на оркестър за класическа музика и гайдата на Петьо. Компилацията е дело на немски композитор.

Веднага след откриването на Европейската столица на културата Валя и Петър стягат куфарите за участие в Италия. А през пролетта на тази година са планували и студийни записи за издаването на компактдиск.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?