Теодор - малкият професор по динозаври

Две 10-годишни деца изнасят лекции в Природонаучния музей

Две талантливи пловдивски деца - Теодор Йонов и Венета Махмудиева, изнесоха лекции в Нощ Пловдив 2019 в Планетариума на Природонаучния музей. И двамата са 10-годишни. Мечтаят да се занимават със сериозна наука. Водят се младши стажанти в музея.

„Теодор и Венета са нашата гордост. И двете деца са като малки професори”, каза директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров. Първата си енциклопедия с праисторически животни Теодор получил на 5-годишна възраст в детската градина. Сега е натрупал цяла библиотека. „Много чете и ползва интернет, откъдето сам си прави лекциите. Гледа всички научнопопулярни канали”, разказва майка му Блага. Не обича да му пипат любимите книги.

Домът му е пълен с играчки на животни. „С друго не играем”, лаконична е майка му. Преди време в един момент осъзнала, че за две-три години детето <210> е напреднало много и тя няма капацитета да му отговаря компетентно. „Аз като родител вече не можех да му предложа никакво развитие. Питах учители биолози към кого да се насочим, ала те си имат тясна учебна програма”, разказва Блага.

Един ден говорила за Теодор с колежките си в обедната почивка. Искала съвет какво да прави, за да не спира развитието му. Едната казала: Иди в музея - там са биолози и зоолози. „Изумена съм какво последва. Звъннах в музея, обясних с две думи какво става със сина ми. Попитах могат ли да ме насочат кой да ми помогне. Едно момиче ми вдигна телефона и в рамките на две цигари време ми върна обаждане, че на другия ден д-р Тодоров /директорът на Природонаучния музей/ ще ме чака там”, разказва майката на Теодор. И досега не може да спре да хвали хората от музея. Шапка им сваля не само като родител, но и като гражданин. „Малко са хората, които обръщат внимание на талантливите деца, без да имат личен интерес от това”, разказва Блага.

Първото стъпване на Теодор в музея било в края на първи и началото на втори клас. Семейството му живее в Коматево. Баща му го кара до музея. Вече е изнесъл с голям успех няколко лекции. Едната е на фестивала за младежко творчество „Млада синя Земя“ през април 2018. Тогава неговата презентация предизвика голям интерес. В Нощ Пловдив 2019 лекцията му бе на тема „Десетте животни, които се радваме, че са изчезнали“.

Талантливото пловдивско дете мечтае да работи като биолог. „Една ограда от една къща я изрони, за да ми обяснява кой камък на кой зъб на динозавър прилича”, разказва майка му Блага.

Теодор живее в блок, ала си отглежда зайци, четири папагала и куче. Батко е, има две сестри близначета. Те не се интересуват от това, което чете. Той изживява тежко това, че те не му обръщат внимание. „Много иска някой да го изслушва. Момичетата сега са много по-нахакани и раздвижени в живота”, разказва майка му. Теди се справя добре с английския. Преди месец бил на лагер от общината като надарено дете в Приморско. В училището много го ценят.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?