Теменужка Петкова с важна информация за АЕЦ "Белене"

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ „Белене“, предаде агенция „Фокус“.

Министър Петкова заяви, че процедурата за стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“ е разработена, както парламентът е възложил. По думите ѝ в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ.

Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Тя обърна внимание, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване.

Министър Петкова поясни, че сред условията са българската страна да има правото на блокираща квота, и българските и местни компании да могат да участват в реализацията на проекта. Министърът обясни, че прегледът и оценката на представен финансов модел ще бъде сред темите, по които ще бъдат водени преговори. „Смятаме, че е важно предложената цена за изграждане на проекта да бъде под 9 млрд. лв. такова предложение Комисията ще оцени най-високо“, допълни още Петкова.

Тя обърна внимание, че ще бъде оценено високо оператор на новата АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“. „Смятаме, че това са важни елементи от реализацията на такъв проект. Смятаме, че тези параметри трябва да бъдат оценени най-високо“, допълни още министърът.

На въпрос от народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев кога ще приключи всеки един от етапите, министърът обясни, че процедурата по избор на стратегически инвеститор трябва да приключи в рамките на една година. „Нека първо да дадем старт на процедурата и да видим, дали този интерес, който беше заявяван, ще бъде потвърден“, поясни министър Петкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?