Темата "бежанци" отново скара БСП и управляващите (ОБЗОР)

Ще се строят ли бежански центрове в Елхово, Любимец и Малко Търново с европейски пари. По темата разнопосочни мнения изказаха от БСП и от Министерството на вътрешните работи, предава Дарик.
 
Според секретаря на парламентарната група на БСП Кристиян Вигенин обявената от МВР обществена поръчка за изграждане на площадки за настаняване на мигранти се прави тихомълком и с цел усвояване на евросредства. Според заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов обаче, не става дума за бежански, а за кризисни центрове и изявленията на БСП са опит за всяване на паника.
 
Преди обед в неделя от БСП излязоха с изявление, че обществената поръчка за изграждане на площадки за временно настаняване на общо 3 хиляди мигранти в Елхово, Малко Търново и Любимец трябва да се прекрати.

 
"Ние не приемаме без да има необходимост да се изграждат подобни бежански центрове. Защо? Защото ни се струва, че в момент, когато миграционният натиск е на практика нулев по нашата граница, в момент, когато анализите не показват вероятност от нова бежанска вълна в обозримо бъдеще, да се правят подобни проекти, само и само да се усвоят едни средства, които са предоставени от ЕК и за поред път едни средства да се разпределят на близки до властта фирми. Това, разбира се, е по-малкият проблем, ако е така. Другият проблем е, че от наша гледна точка, това се прави тихомълком, без да бъдат информирани гражданите, без тяхното съгласие, като включително по тази тема не е информирана и местната власт в трите общини, за които стана дума", обясни Кристиян Вигенин.

 
Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов задочно отговори два часа по-късно, като определи позицията на БСП като предизборна провокация:


 
 „Част от процедурите, които се предвижда да бъдат проведени във връзка с изграждането на тези площадки е те да бъдат обособени като територия, да се изградят заградителни съоръжения, за да може там, когато се извършват тези процедури с незаконно преминалите границата мигранти, да няма никаква възможност те да напуснат територията на този временен кризисен център. Това са чисто и просто спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори.“
 
Крисимир Ципов уточни още, че не става дума за бежански, а за кризисни центрове, те ще се използват само ако е задействан плана при засилен мигрантски натиск и в тях незаконно преминалия границата ни мигрант ще остава максимум 72 часа. Тази към момента оказва се абсолютно превантивна обществена поръчка на МВР пък ще струва 8,3 милиона лева европейски пари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?