Следвайте ни

Зелени коридори до избирателните списъци в училищата

viber icon

 

Гражданите ще влизат в школските дворове по специален режим, за да не се блъскат с децата 

 

Избирателните списъци в училищата изправиха директорите пред дилемата как да осигурят достъп до тях на гражданите, като в същото време това не нарушава противоепидемичните мерки в учебните заведения. Режимът в условия на пандемия изисква в сградите да не влизат външни лица и да няма смесване на потоци от хора.

В две от учебните заведения в район „Западен“ например практиката е списъците с избирателите да се поставят на дървени табла във фоайетата на учебните сгради, във всяка от които учат по около 400-500 ученици. Така, за да проверят в коя секция трябва да гласуват, хората от квартала трябва да влязат в училището.  

Все още няма поток от мераклии, но с наближаването на датата за вота вероятно ще се появят и ще се наложи да въвeдем допълнителен пропускателен режим, обясни школска директорка. Засега жителите от района са предупредени с бележка на входа, че ще има специални правила за достъп до таблата и трябва да носят задължително маска. Вероятно при по-голям интерес към списъците ще се въведе график - ще могат да се четат само във време, което не съвпада с междучасия и с диапазона за влизането на класовете сутрин. 

За да избегнат тези затруднения, други училища са избрали да налепят списъците по прозорците на прилежащи сгради и корпуси. Така е например в СУ „Симон Боливар“ в район „Източен“. Там по принцип практиката е списъците да са на стъклата на страничен коридор, който играе ролята на топла връзка. Единственият начин да бъдат видени е от полегатия подстъп към входа на училището. Оттам обаче видимостта е до няколко от най-долните редове в листите, тъй като най-горните се оказват на височина 2-3 метра над човешкия ръст и на практика не могат да бъдат обхванати с невъоръжено око.

И в двата случая няма как да се избегне влизането на външни хора в училищните дворове - една от насоките, които даде МОН в условията на пандемия. 

От Регионалното управление на образованието обясниха, че нямат допълнителни специални инструкции как да се осигури достъпът до избирателните списъци в навечерието на вота, така че това да не пречи и на прилагането на противоепидемичните мерки. Всеки директор трябва да реши сам по какъв начин да организира зелен коридор за гражданите до листите и разпределението по секции. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?