Следвайте ни

Задържаха дилър за купуване на гласове в Смолян

viber icon

32-годишен мъж от Смолян е задържан във връзка с търговия с гласове. Той е арестуван при акция в квартал Каптажа. "При проверка у него е открит лист имена на хора. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите", каза на брифинг днес окръжния прокурор Недко Симов. Той заяви, че ще се приложи 72-часова мярка, а след това ще се настоява за постоянното му задържане.


"Арестът е извършен след сигнал, че мъжът предлага около 100 гласа срещу заплащане, за да подкрепят дадена партия", обясни директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Димов. Прокуратурата и полицията отказват да назоват името на дилъра и съответната партия.
32-годишният мъж, който е задържан е от ромската махала в Смолян. Сигналът за предлагането на гласове е подал Анастас Караджов – водач на листата „Българско лято” в Смолянска област. Като водач на листата задържаният дилър му предложил да осигури съответните гласове срещу определена сума пари. Сигналът е подаден на 5 юли в късния следобяд и веднага е стартирана специализирана полицейска операция като е установено че дилърът се свързва с роднини и приятели и обсъжда изборната продажба в социалните мрежи. На следващия ден по обяд е задържан, докато се пазари за цената на гласовете. 


"Мярката за неотклонение искаме да е постоянна, тъй като се касае за тежко умишлено престъплениe, и има реална опасност да извърши друго престъпление. Предстои да бъдат разпитани още свидетели, използвани са всички възможности да бъдат осигурени всички свидетели и те да бъдат разпитани. Съвместната ни работа с полицията дава съответния ефективен резултат. Призовавам всички граждани да подават сигнали", каза Симов.
На въпрос от медиите дали дилърът не е най-ниското стъпало в мрежата и зад него не се крият други, от прокуратурата заявиха: "Ще бъдат разпитани всички хора, чиито имена са в списъците. Работи се по всички версии, тече пълно разследване за разкриване на цялата обективна истина". 
За изборите на 11 юли това е първото образувано досъдебно производство за нарушения в Окръжна прокуратура - Смолян. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?