Следвайте ни

Всяка избирателна секция с термометър за комисията в деня на вота

viber icon

Всички секционни избирателни комисии (СИК) ще имат термометри, за да може постоянно да се проверява здравословното състояние на  техните членове на 4 април. Температура ще се мери и на останалите хора, които постоянно ще присъстват в помещенията в изборния ден - застъпници, наблюдатели и упълномощени представители на партиите и коалициите.

За 16-а РИК в Пловдив са сформирани 459 секции, в които са записани 4051 участници, предложени от парламентарно представените партии. 

Още пет мобилни комисии се създават в Пловдив

за хора с тежки увреждания, изявили желание да гласуват вкъщи на 4 април, разказа председателят на 16-а РИК Илиан Иванов.

Срокът за подаване на заявления изтече на 20 март. Една от подвижните СИК ще обслужва избирателите в „Тракия” и „Източен”, тъй като желаещите тук са по-малко, за всеки от останалите райони ще има самостоятелни комисии. Те са малки, тричленни, за разлика от останалите СИК с по 7 - 9 членове, в зависимост от броя на избирателите.  Няма спад на интереса към изборите сред хората с тежки увреждания в сравнение с предишния вот, счита шефът на 16-а РИК.  Най-слаб е интересът на инвалидите в "Източен", откъдето са подадени само 4 заявления за урна. 

В 17-а РИК за Пловдивска област секциите са 521 с общо 3627 души. Отделно ще се разкрият и мобилни секции.​

Допълнително в навечерието на изборния ден ще бъдат сформирани комисии в болничните заведения, ако има достатъчно желаещи да упражнят своя вот. За всички СИК се осигуряват маски, дезинфектанти и ръкавици, които няма да се свалят, освен когато хората се хранят или консумират напитки.

Маска ще се предоставя и на избирателите,

ако случайно са я забравили. Хора без маски няма да се допускат в сградите, в които се гласува. Държавата финансира от своя бюджет защитните средства в извънредните условия на пандемия, подчерта Илиан Иванов. Според него указанията, дадени от здравния министър за провеждането на изборите, са перфектни и при стриктното им спазване не би трябвало да има проблем.

Поставените под карантина имат право на глас 

Карантинираните също имат право на глас, въпреки рязкото нарастване на заразените. Те трябва да подадат заявление до 1 април, че  са в карантина и искат да им бъде доставена мобилна урна вкъщи. Специални екипи с предпазни облекла и маски ще носят урни и бюлетини на хора, които нямат право да напускат дома си.  Някои карантинирани избиратели питат дали могат да гласуват  пред вратата на жилището, без да допускат комисията в апартамента. Очакваме допълнителни указания от ЦИК, тъй като карантинираните  нямат право да излизат навън, обясни Илиан Иванов.

Според информацията от ЦИК изборите ще се провеждат дори и в COVID отделения в болниците, стига да има необходим брой желаещи да гласуват за 45-о Народно събрание. Проблемът е обаче дали ще се намерят кандидати за участие в тези рискови комисии, тъй като дори и за редовните СИК  всеки ден има по две-три замени на вече записаните членове. 

Избираме между 30 партии и коалиции

Тридесет партии и коалиции са регистрирали своите кандидати за 45-ото Народно събрание в Пловдив и областта. Имената на политическите сили са изписани под номера в интегралната бюлетина. Тя е бяла и е почти същата, както и на предишните парламентарни избори през 2017 г.  Разликата е, че сега номерата на партиите и коалициите не съвпадат с тези на преференциите, за да не се стига до феномена 15/15 или 11/11, благодарение на който в парламента се озоваха кандидати, сложени на задни позиции.  

Номерата на преференциалния вот са трицифрени и започват след 100. Вотът се отбелязва като преди - със знак V или Х, при това само със синя химикалка. 

Химикалките в секциите задължително ще се дезинфекцират след всяко ползване, каза шефът на 16-а РИК Илиан Иванов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?