Следвайте ни

Вотът в чужбина: Не се сърдете на огледалото!

viber icon

Гледам, че "българите в чужбина" е новото "циганите" - тоест, в масовото съзнание, една група, която освен да цапа пейзажа с гласовете си, друго не умее. Също, че изборните резултати доказвали, че нямало изтичане на мозъци - хаха.

Но да не забравяме покрай това фино чувство за хумор, че българите в чужбина са като българите в България, само че в чужбина. Да, сред тях има бели якички, прорамисти, лекари, преподаватели, артисти, но то и у нас си имаме.

Но какво още имаме (без претенции за изчерпателност, но хора, които лично познавам): жените на по 40-50, които отдавна, отдавна заминаха да гледат възрастните хора на Европа, които отгледаха мъж и по 2-3 деца вкъщи с изпратените евро и докато гледаха баби, станаха баби.

Чудесните момчета от помашките села, които бачкат като строители из Германия и Швейцария и се връщат у дома само през зимата - през останалото време там са само старците, жените и децата, които се издържат с гастарбайтерските пари. Ромските момичета от опашката пред българския магазин тук, които чистят къщи за 12 паунда на час, и още, и още.

Когато се местих в Лондон и си търсех дом, от любопитство се записах в няколко фейсбук групи, където се публикуваха подобни обяви. Направи ми впечатление, че като предимство на даден имот се изтъква: българска къща, има Булсатком. Тогава се замислих за колко ли от тези хора пътуването навън от дома, метафорично, емоционално, културно, никога не се е състояло.

За много от хората тук северната звезда си е вкъщи - всяка стотинка извън най-необходимото тече към вкъщи - гледат се деца, купуват се домове, плащат се данъци, дори се започват бизнеси. Това е огромна, витална маса, която и емоционално, а и финансово има много акции в България и иска своето право на глас.

Идеалният вакуум за Слави, който не иска партии, а народна власт; който осребрява в едно отвращението от управляващите и носталгията; лошия в страшния филм, който милее за народа, който я разбира тая пуста наша душевност и знае кога да запее Жива рана, кога - Кючек Пружината.

Гласовете от чужбина така или иначе не променят голямата картина - тя е такава, каквато хората у нас си я поискаха и направиха. Имаше една теория за нарцисизма на малките разлики - как всички ние имаме склонността в най-голяма степен да се дразним на тези, които най-много напомнят на нас, а.к.а. българите в чужбина. Не се сърдете на огледалото!

Заб. Мнението е публикувано във фейсбук от Теодора Недкова, маркетинг мениджър в голяма лондонска компания. Заглавието е на редакцията.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Прост народ

Прост народ

06.04.2021 | 11:43

Слаба държава. Кой ли не се пробва да управлява?

Отговори
0 0
80g filmii preda pesniiiii xoxaaa..

80g filmii preda pesniiiii xoxaaa..

06.04.2021 | 10:57

Xaaxiiixioo aree sfeeet zem kovi rad bokai yyyy rysnaka to glava prosta aee karaigiii..,,

Отговори
1 1
Майна

Майна

06.04.2021 | 10:51

Колкото повече български граждани гласуват толкова по малки са шансовете на БКП ГЕРБ за победа - факт . При 48% активност ГЕРБ печелят 25% което от своя страна прави точно - 9 % :620 000 от 6 740 000 имащи право на глас . Ако активността е поне 60% и се въведе ЕЛЕКТРОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ИЗЦЯЛО то ГЕРБ няма да могат дори и бариерата от 4% да минат понеже 60% от всичките им гласове идват от неграмотните Ци-гани а останалите 40% контролиран корпоративен к административен вот от мързеливата и крадлива администрация и техните миризливи семейства . ПП ВЪЗРАЖДАНЕ в момента при 98% преброяване има РАВНИ гласове в чужбина с хунтата и минава редица партии - като БСП воля НФСБ ВМРО ,а при изцяло електронно и машинно гласуване което на 100% ще се въведе от президента при служебен кабинет ВЪЗРАЖДАНЕ минава поне 8% а БНС -НД на Расате поне 4% . Така че това е положението

Отговори
5 3
Иван

Иван

06.04.2021 | 10:30

На става много ясно гастърбайтерите от позицията на какви членове на нашето общество ще гласуват за парламентарни избори. Щом са избрали друга държава да си гласуват в нея ако могат и да си намерят някакво друго хоби. Много удобно е когато настане криза да дойдеш в България да си оправиш зъбите, да ти бият безплатна ваксина и да тръбиш колко "много" пари изпращаш в България, за да престояват в чужди банки.

Отговори
6 4
pirata

pirata

06.04.2021 | 10:12

abe shto ne si eb.... maykata.Ot takiva kato Boyko vsichki izbqgaha navan za po dobar jivot.Nishto v Bg ne e kakto trqbva da bade.Po golemi cigani ot upravlqvashtite nqma!!!!!!!

Отговори
5 2
РАБОТА НИ ЧАКА!

РАБОТА НИ ЧАКА!

06.04.2021 | 09:57

Една проста сметка показва, че досегашната парламентарна опозиция ПЛЮС досегашната ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ОПОЗИЦИЯ имат ОБЩО 168 гласа!!!! МНОЗИНСТВОТО Е ЯСНО! ДА СЕ СЪСТАВЯ ПО-БЪРЗО СТАБИЛЕН КАБИНЕТ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ! РАБОТА НИ ЧАКА!

Отговори
10 4
Гербаджанашкия материал в действие

Гербаджанашкия материал в действие

06.04.2021 | 09:42

Вота в чужбина показа какви са не нагласените гласове.

Отговори
11 3
Драган

Драган

06.04.2021 | 09:56

Вотът в чужбина е вот на определена група от българи в чужбина и то много малка.

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?