Следвайте ни

Вотът по-важен от ковид! Болните от "Св. Мина" бързат да гласуват

viber icon

Непрекъснат   поток от желаещи да гласуват имаше тази сутрин в COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив. Екипът на „Марица” беше допуснат в секция № 107 на  здравното заведение с разрешението на управителя на общинската болница проф. Петър Петров и с изричното условие да се спазват всички предпазни мерки.

В отделението се лекуват 39 пациенти с по- леки и средно тежки заболявания, причинени от вируса.  Предварително бяха се записали 11 пациенти, но  след сутрешните процедури към 10 часа се оказа, че има и други желаещи да упражнят право на глас.

Изборното помещение е обособено в един от кабинетите извън отделението и без достъп  на други хора, освен секционната комисия и избирателите.   Неколцина, седнали в коридора,  изчакваха да се освободи  тъмната стаичка, за да пуснат бюлетина.  

"Това е мое право, дадено от Конституцията,  и считам, че човек трябва да отстоява мнението си, а не да стои  безучастен настрани”, каза  Петър Пеев, 30 – годишен  пациент от Асеновград. Младежът, който работи като застраховател, четвърти ден е на лечение в „Св. Мина”. Сподели, че е постъпил с температура  и диагноза пневмония.

Пеев твърдо е решил да се имунизира, след като види  как се движат антителата след преболедуване с вируса. „Има два варианта – да вярваш на науката или на фейсбука. Аз вярвам на науката”, коментира младият мъж.

Секретарят на СИК Карамфила Атанасова посреща избирателите от COVID отделението. Рано сутринта е сложила  защитно облекло, ръкавици и маска.   От 35 години е медицинска сестра и работи в  COVID отделението в „Св. Мина”. Разказва, че е ваксинирана и препоръчва на всички да спазват трите „Д”, а също така и се имунизират.  „Тогава ще се преборим с вируса”, категорична е Карамфила. Пациентите в болницата  се лекуват по 10 – 15 дни строго индивидуално, според тяхното състояние.

Младите членове на рискова COVID секция Детелина Малакова – Фрейтас , която е зам.-председател, и шефката на СИК Станислава Николова, са без „скафандри”, но с маски.   И двете не се страхуват от заразата. Детелина е ваксинирана, а през миналата година беше една от първите  преболедували от коварния вирус. По професия е мениджър.

Станислава е първи курс студентка по медицина и от ноември миналdта година е доброволец в COVID-отделението в „Св. Мина”. „Реших да стана болногледач два дни в седмицата, за да помагам на хората, защото нямаше достатъчно медицински кадри”, обяснява симпатичното момиче.

„Грижите в болницата са много добри, медиците са внимателни и отзивчиви, а утре очаквам да ме изпишат”, сподели Кръстьо Гьошев от с. Йоаким Груево, който е на лечение 12 дни и е постъпил също с пневмония. Редно е да гласуваме, защото ако не упражниш това право, все едно не искаш България да  се управлява добре, обясни мъжът.

Снимки от Наташа Манева


 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?