Следвайте ни

Вместо разпечатка от машината за гласуване - ново броене на ръка

viber icon

Най-голям проблем очаквам при отчитането на резултатите с машините. Това предупреди Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК пред Би Ти Ви тази сутрин.

Причината е, че вместо да се подпише машинно разпечатаният протокол от членовете на СИК и с това да се приключи отчитането на резултата от машинното гласуване, те трябва да бъдат нанесени на ръка в секционния протокол. Двойна работа, ще се събират резултатите от гласуването с машина и с хартия, особено с преференциите ще е изключително трудно. Неминуемо при пренасянето на резултатите ще се допускат грешки, предупреди Матева.

От съвета искат подобрения на т.нар. изборна книга, която указва как се прави това. Друго от исканията на съвета се отнасяше към одита на устройствата за гласуване. Преди почти месец общественият съвет направи искане за независимия одит на машините за гласуване и предишни получихме писмо от ЦИК, че дава разрешение и съгласие хора от съвета да наблюдава одитирането, съобщи тя. Няма обаче да има представители на партиите, и самият изборен кодекс не го позволява. Гаранцията, че е честен процесът, ще бъдат наблюдателите.

Въпреки, че подадените заявления от българи в чужбина са много, броят им не е сред рекордните за парламентарни избори, сочи справката на обществените надзорници към ЦИК за предходни гласувания за народни представители през годините. 117 хил. българи зад граница са пуснали бюлетина на миналите избори през 2017 г., а 83 хил. са заявленията сега от българи в чужбина

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

...

...

10.03.2021 | 10:04

Браво! Отрязъците трябва да се броят! За да е сигурно, че машината не е манипулирана. А това че някои комисии изключително много щели да се затруднят с действие събиране ... ами да не слагат неграмотни в комисиите!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?