Следвайте ни

Владимир Кисьов, водач на листата на ВМРО в Пловдив-област: Напредъкът на България винаги започва от Пловдив

Дайте на българина възможности и не му пречете, и той ще се оправи сам

viber icon

Първата стъпка към просперитета е да преодолеем омразата и разделението в обществото

Винаги, когато сме стигали до ляво управление, в България са се случвали тежки катаклизми  

 

- Г-н Кисьов, дълги години сте част от проекта „Съюз за Пловдив“, а сега сте водач на листата на ВМРО в Пловдив-област. Как се стигна до тази трансформация?

- Първо, искам да уточня, че съм представител на гражданската квота в листата. В този смисъл не съм сменял партийната си книжка. Станах водач на листата на ВМРО, защото лично Красимир Каракачанов ме покани. За мен това е чест, отговорност и голямо предизвикателство.

- Защо точно ВМРО? 

- В програмата на ВМРО разчетох послания, които са ми близки. Вярвам в таланта на българския народ и смятам, че ще вървим напред, ако пазим националната си идентичност, традициите и интересите си. Важно е да заложим отново на семейните ценности и да действаме решително, за да преодолеем демографската криза. Тя е един от най-големите проблеми пред България, поставя под въпрос качеството на работната сила, бизнес средата, конкурентоспособността ни  и изобщо бъдещето на нацията. Смятам, че ВМРО отговори адекватно на тези предизвикателства. Това е една от малкото партии с ясна визия как да решим проблема.

- Смятате ли, че политическата класа у нас е на нивото на предизвикателствата пред България? Какво трябва да се промени, за да започнем да успяваме като нация?      

- Според мен първата стъпка е да преодолеем омразата и разделението в българското общество. Имаме остра нужда от нормалност и цивилизован диалог. Това се отнася най-вече до представителите на институциите, между които се отвори огромна пропаст.

Ожесточеното противопоставяне между президентството и правителството е лош знак към всички българи. Обединени ще успяваме, с омраза и разделение няма да стигнем доникъде. 

- ВМРО бе в коалиция с ГЕРБ, а на местно ниво в Пловдив „Съюз за Пловдив“, който представлявате, често бе в опозиция на управляващите. Сега от коя страна ще сте?

- ВМРО бе част от управляващото мнозинство и има решителна роля за най-важното, което постигна последното българско правителство - минималната пенсия вече е 300 лв., както се обещаваше в програмата на Патриотите от изборите през 2017 г., доходите нарастват, икономиката е стабилна, а финансовата дисциплина на държавата гарантира нормалната работа на всички важни системи в образованието, здравеопазването, сигурността и т.н. Безспорен е напредъкът в модернизацията на българската армия, което е и лична заслуга на Красимир Каракачанов. Харесвам начина на работа на ВМРО ​- не приказват много, но държат на думата си. Каквото обещаят, го изпълняват. Това е и мой житейски принцип и затова съм в листата на ВМРО. Що се отнася до „Съюз за Пловдив“, той има важна роля за развитието на моя роден град и няма от какво да се срамувам. Аз съм общински съветник четвърти мандат и през годините никого не съм подвел. И сега подкрепяме добрите идеи на администрацията и кмета на Пловдив Здравко Димитров и в същото време критикувам решенията, които според мен не са в полза на града.

- Много народни представители забравят кой ги е пратил в парламента и се срещат с избирателите чак на следващите избори. Вие ще прихванете ли тази "болест на жълтите павета"? 

- В никакъв случай. Аз съм чистокръвен пловдивчанин. Напротив ​- смятам, че точно от Пловдив може да тръгне промяната, която е необходима на България. Между другото, така е ставало във времената на най-бурно развитие на българската държава след Освобождението и Съединението. Пловдивчани са мъдри и талантливи хора, а напредъкът на България винаги започвал от този град. И обратното - когато държавата е загърбвала Пловдив, не се е стигало до нищо добро.

Като депутат ще бъда близо до съгражданите си, което означава близо до техните проблеми и решаването им. Смятам, че през годините почти всички, които изпратихме в парламента, оставаха длъжници на Пловдив и областта. Аз лично имам идея след изборите да създам клуб на пловдивския депутат - от града и областта.

Ще се събираме всички, за да работим заедно за развитието на Пловдив и региона.

- Разпознаваем сте основно в Пловдив, а водите листата в областта?

- Вижте, трябва да разберем, че никой не може да се развива и напредва сам. Твоят град може да е супер, но ако пътищата, по които се стига до него, са лоши, при теб няма да дойдат нито турист, нито инвеститор. Живеем във времето на глобализацията, в която е важно едновременно да запазим своята идентичност и да сме в крак с другите. Това се отнася и за българските градове и села. На всички е ясно, че цялата област и дори по-голяма част от Южен централен район гравитират около Пловдив. Това е и бъдещето - градът ще стане икономически, социален и административен център на целия регион. Пловдив ще реализира своите големи проекти заедно със съседните общини и градове. Такава е логиката и на новите европейски програми, в които предимство ще имат междуобщностните проекти за инфраструктурата, икономиката и  екологията. 

- В този смисъл как ще коментирате твърденията, че Пловдив се задъхва в границите на околовръстното шосе, а територията му трябва да се разширява за сметка на съседните общини „Родопи“ и „Марица“?

- Да, Пловдив се задъхва и презастроява, но това е проблем на неговите управници и градостроители. Едва ли хората от „Родопи“ и „Марица“ ще са съгласни да станат пловдивчани и да плащат тукашните данъци. Между другото, трябва да попитаме тях, преди да разсъждаваме по темата и да подемаме законодателни инициативи. Аз пак твърдя, че Пловдив и съседните общини ще се развиват заедно с общи проекти. След време това ще е един икономически конгломерат с център Пловдив. Само така ще сме конкурентни на София и ще я застигнем по доходи и жизнен стандарт. В противен случай

Пловдив ще продължава да "дебелее" нездравословно, а не да се разраства и развива.

- Съчетават​е работата на общински съветник с бизнеса си. Ще успявате ли да го правите и като депутат? Изобщо, съвместими ли са тези две неща и не мирише ли на условия за корупция? 

- В годините съм доказал, че никога не бъркам личното с общественото и винаги спазвам правилата. И бизнесът, и политиката са бягане по дълга писта. Ако не си коректен и почтен, нямаш шансове. Трябва да развиваш устойчиво своите идеи и да държиш на името си. 

Аз съм успял човек и не го крия. В същото време от 17 години съм в политиката и никога не съм се посрамил. Винаги съм защитавал обществения интерес и ще продължавам да го правя. Вярвам, че е време точно успелите хора да поемат повече отговорност за бъдещето на страната. Защото в дома ти може всичко да е наред, твоите деца да са здрави, образовани и напредващи, но като излязат на улицата, те не са различни от другите. Не е съвсем вярно твърдението, че успелият човек е независим. Напротив - както всеки друг, той зависи от обстоятелствата и средата, в която живее. 

В този смисъл всички трябва да работим за просперитета на нацията, а успелите трябва да застанат с лицата си в първите редици. Не става дума само за успелите в бизнеса, а и за представителите на академичната общност, адвокатското и лекарското съсловие, изкуството и т.н. Всеки успял човек може да е от полза за държавата и трябва да откликнем, защото България има нужда от нас. Точно затова приветствам идеята ВМРО да се развива като гражданска платформа, която да привлича хора от различни сфери на обществения живот и икономиката. Затова и аз съм в листата на ВМРО и вярвам, че който ни се довери с бюлетина №1 на 4 април, ще направи най-добрия избор за България и децата си.  

- Говорим за напредък, но продължаваме да сме на европейското дъно по всички икономически и социални показатели. Как в крайна сметка ще преодолеем бедността?

- С повече държавност в политиките. Проблем, безспорно, е и корупцията при употребата на обществените средства, независимо дали са общински, национални или от европейските фондове. Общественият ресурс трябва да се харчи два пъти по-отговорно от личния.

Най-важна обаче е подкрепата за малкия и средния бизнес. Дайте възможности на българина и не му пречете, и той сам ще се оправи. Доказват го хилядите ни сънародници, успели в чужбина.

- Най-оптимистичният и най-песимистичният вариант за България според резултатите от изборите на 4 април?

- Най-оптимистичният е вотът да формира стабилно дясноцентристко мнозинство с широка подкрепа, което да излъчи правителство, готово да продължи започнатите политики и реформи. Най-песимистичният е крехко дясноцентристко мнозинство, зависимо от много други сили.

- А лявоцентристко мнозинство? 

- Българите са разумни хора. Според мен такъв вариант не съществува. Винаги, когато сме стигали до ляво управление, в България са се случвали тежки катаклизми, с които после икономиката не може да се справи дълго време. БСП е доказала, че не може да управлява хора и процеси, а доминирано от левицата правителство ще вкара държавата в застой и огромни рискове.   

 

Владимир Кисьов е роден в Пловдив, семеен, с две деца. От началото на прехода се занимава с частен бизнес. Първоначално се занимава с търговия, а през последните години инвестира в туризма, земеделието, строителството и зелената енергия.

Един от основателите на „Съюз за Пловдив“, четвърти мандат общински съветник. 

Не крие, че е личен приятел с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а за изборите в неделя е водач на листата на ВМРО за 17-и МИР Пловдив-област.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

един от излъганите

един от излъганите

01.04.2021 | 18:44

За кака Здравка -да. За него не е сигурно.Иначе от мераци за власт набързо приключиха Съюз за Пловдив.

Отговори
3 1
Старо железаре

Старо железаре

01.04.2021 | 18:28

Той е от малко по на север от Пловдив - едно китно хисар скоро село ,ама айде.Иначе пак ще са със Здравето депутати.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?