Следвайте ни

Веселин Плачков: Пловдив е прекрасна сцена за правене на  европейска култура!

viber icon

Трябва  да върнем младите хора в читалищата, казва водачът на листата на ПП АБВ в 16 МИР Пловдив

- Г-н Плачков, защо влизате в политиката и защо точно от ПП АБВ?

- Влизам в политиката, защото в последните 30 години ми омръзна да ставам свидетел на  абсолютната безидейност, с която се управлява държавата. Като човек, свързан с културата, липсата на мисъл в културното развитие на страната ми прави най-силно впечатление. Ако продължава да се върви в тази посока, която в момента се следва, съвсем скоро няма да има нужда от публика и няма нужда да има нужда от театър, от кино.

АБВ е единствената партия, която извън кампания и без всякаква показност организира културни акции и продукти - представяне на книги, отношение към  артисти, художници, певци, музиканти.

В миналото животът неведнъж ме е сблъскал с Румен Петков, председател на ПП АБВ. Аз го познавам покрай Плевенския театър, на който той е помагал под всякакви форми. Няма как да не застана зад такъв човек, с това отношение към културата  и културния живот на страната.

Румен Петков е политикът, който ме спечели и с отношението си към АЕЦ „Белене”. Аз съм израсъл в този крайдунавски град, моите родители са работили дълги години там, аз съм завършил ядрена електротехника. Единственият политик, който срещнах в защита на  идеята за изграждане на втора АЕЦ и развитие на  ядрената енергетика в България, е Румен Петков.

- Има ли място политиката в културата?

- Политиката има място във всяка една сфера от нашия живот.  Политиката се занимава и с културата. Политиката определя начина на живот в една държава. Разбирам хората, които не искат да бъдат обвързани с политика, особено в сферата на културата. Но в крайна сметка някой трябва да работи, за да има първо култура и после да направим така, че  културата да не бъде зависима от политическа партия. В крайна сметка за политиката в една държава  се съди по нейното отношение към културата.

-  Водач сте на листите на ПП АБВ в Пловдив и Плевен. Сходни ли са проблемите по места или единственото общо е буквата „П”  в началото на името на двата града?

- Има много сходни проблеми и много разлики. Всеки един регион е специфичен сам за себе си. В Пловдив има много силно развит културен живот. Неслучайно Пловдив  е културна столица на Европа. „Сцена на кръстопът” е фестивал, който всява респект. Изобщо всички културни събития, които се случват в града, заслужават искрено уважение.

Ще се изразя така: Животът в Пловдив е изключително мощен с отношението си към  културата.

И Плевен, и Пловдив, и Пазарджик започват с буквата „П”. Но това са градове в България. Те са в границите на нашата родина. Затова трябва да говорим за национална стратегия за култура, която ще подпомогне всички градове в културно естество. Независимо кой ще влезе в парламента и коя партия ще е на власт. И това трябва да бъде нормативен документ, с ясно начертан план, който трябва да се следва в годините.

Давам за пример читалищата, които има всяко едно населено място в България. Читалищната дейност не  е само смучене на пари и правене на няколко традиционни школи - пеене, рисуване, танци. Чрез Националната стратегия за развитие на културата читалищата трябва да бъдат разглеждани като необходимост и право на всеки български гражданин да има достъп до културата.

Концертите, кинопрожекциите и театралните спектакли не са форма на предизборна агитация, а трябва да се превърнат в начин на живот дори в най-малкото селце в България.

Трябва  да върнем младите хора в читалищата!

Една от основните задачи на тази Национална стратегия за култура е да възстановим нуждата на хората да се върнат в културните средища. Публиката трябва да се научи да изисква. Защото изкуството е право на всеки свободен гражданин. Аз не смятам, че това, което артистите дават в момента, е изкуство. Евтината дъвка за окото, която показват по телевизията, не е изкуство.

Досега всички партии успяха да съсипят всичко, което беше създадено в областта на културата. Време е вече да започнем да възстановяваме останките и да градим наново! Ние от ПП АБВ сме показали своя ангажимент културата да бъде приоритет, а не само предизборна „дъвка”.

- Имахте много срещи с пловдивчани. Какво искат хората?

- Нормален живот в работеща държава!

Пловдив с тази творческа, културна и историческа мощ при едно адекватно управление може да се превърне в първия за предпочитане  град за живеене и творческо развитие. С едни непрестанни фестивали, бианалета, да посреща творци от цяла Европа.

Пловдив може да бъде барометър за европейска култура.

Трябва специално отношение, екипи, ресори. Но затова трябва да работят много хора и то като един. В момента съществува разнобой между властите и тази основа, която има градът, се размива  между партийни и междуличностни надпревари.

Пловдив е прекрасна сцена за правене на  европейска култура! Нека я използваме!

- Вярвате ли, че промяната е необратима и тя ще дойде на 4 април?

- Вярвам, че промяната започва вътре в нас. Трябва да изискваме първо от себе си и после да търсим сметка на другите. Всички сме недоволни, мрънкаме, критикуваме. Време е да направим едно  нещо - да гласуваме!

В момента ние сме в робство, роби сами на себе си - на егото си, на мързела си, на прехвърляне на вината, че някой друг ни е виновен и ни е длъжен.

Време е да заемем позиция, да сме честни и откровени, да започнем да работим. Чака ни много работа! Нашата работа, да си я свършим!

Гласувайте за промяната! Подкрепете различните лица, а не познатите, корумпирани, които вече 30 години доказаха, че не могат да се справят, политици!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

да бъде...

да бъде...

25.03.2021 | 11:48

да веселине има нужда от сввестни артисти в политиката...стига с тоя будинов ... такова мекере не е истина...ти да се наведеш и да оближеш толкова гадни за.дници само и само да си на ясла... Веско браво...не ставай подлога като Будинов...

Отговори
0 1
Koko Пипероко

Koko Пипероко

24.03.2021 | 15:23

Боже господи,народното събрание да не е сцена ...?

Отговори
3 0
ЛЕВСКЕЕЕЕЕЕ

ЛЕВСКЕЕЕЕЕЕ

24.03.2021 | 12:43

ЛЕВСКЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?