Следвайте ни

Варненци най-запалени по е-бюлетините, Кърджали на опашката

viber icon

Всяка четвърта бюлетина на парламентарните избори в неделя е пусната с машина. Това показват сметките според предварителните сумарни данни за гласуването в 31-те избирателни района, които са качени на сайта на ЦИК.

Над 3,2 млн. са общият брой действителни гласове, подадени за участващите на изборите 30 партии и коалиции, двама независими кандидати и опцията “Не подкрепям никого”.

В неделя за първи път в България на парламентарни избори бе въведено масово машинно гласуване. Устройства имаше в 9398 секции с над 299 избиратели. 787 122 са подадените действителни гласове с машини. От тях  за партии и коалиции са гласували 773 147. А останалите 14 033 избиратели са ползвали опцията “Не подкрепям никого”.

Според данните от машинното гласуване за всички 31 избирателни района най-малко машинно гласуване са ползвали избирателите на ДПС - около 22 000 души от общо над 320 000 гласа за партията.

След тях се подреждат избирателите на коалицията Изправи се! Мутри вън!. При тях машините са ползвали над 51 хиляди души. Въпреки че като брой са малко, трябва да се отбележи, че според междинните данни всяка трета бюлетина за коалицията е пусната чрез машина за гласуване. От избирателите на БСП с машина са пуснати около 122 000 гласа, като общият брой на действителните гласове за нея са над 476 000. При избирателите на ГЕРБ пък електронно са гласували над 123 000 души. Това според междинните данни значи, че едва всеки шести действителен глас за управляващите е подаден с машина. При гласовете за Демократична България избирателите, предпочели електронното гласуване, са над 128 000. Това означава, че грубо всяка втора бюлетина за коалицията е пусната машинно. Което показва, че машините са най-популярни именно сред последователите на коалицията на Христо Иванов и ДСБ.

Като абсолютен брой обаче шампиони в машинното гласуване са избирателите на партията на Слави Трифонов Има такъв народ. Пуснатите с машина гласове за новия политически субект са около 187 000. Това обаче означава, че всеки трети глас, подаден за партията, е електронен.

Иначе най-много избиратели, решили да подадат своя глас чрез машина, са в трите софийски избирателни района, във Варна - около 54 000 души, в Бургас - всеки трети, и Пловдив - също всеки трети. Най-скромен интерес към машинното гласуване са проявили в Кърджали - около 5500 души, Търговище - около 6600 души, и в Силистра, Видин и Разград - по над 8000 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?