Следвайте ни

Вълна от сигнали за нарушения: Огледало в стаята, вот с чужди карти и пари на ръка

viber icon

Партиите започнаха да се надпреварват със сигнали за нарушения с напредването на изборния ден. Особено активни са от щаба на "Израви се! Мутри вън!" на Мая Манолова. „Имаме над 100 сигнала от сутринта, които сме препратили в прокуратурата, в МВР, в изборните комисии за купуване на гласове, за отказан достъп за машинно гласуване", заяви Манолова, докато гласуваше. Тя посочи и че ще подадат заедно с десетките, които им се обадили и колективен иск за това, че хора са лишени от конституционното им право на глас във връзка с карантина."Международните шофьори, които са се върнали в събота специално да гласуват и за които лабораториите за тестове не работят, така че ще организираме тези тестове“, добави Манолова.

Според един от сигналите в секция 40 в пернишкия квартал Църква са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията, съобщиха от щаба на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".  Оттам уточняват, че на над 30 сигнала за изборни нарушения в София, Плевен, Ямбол, Русе  са получили на тяхната платформа в часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР - София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна.

Получени са и множество сигнали на бдителни граждани за спонсорирана агитация във Фейсбук на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 43-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс, отбелязват още от коалицията.

Гласуване с чужди лични карти и неправомерна агитация е било извършено в населени места в община Руен. Сигнали по тези случаи е внесен в Районна избирателна комисия - Бургас от ГЕРБ. В магазин срещу училище "Петър Берон" в село Вресово, в което е разположена секционна избирателна комисия, се продават напитки в чаши с номера на бюлетина на една от партиите, съобщават от ГЕРБ и прилагат снимков материал.

От партийната централа са подали жалби за нарушение на правилата на Изборния кодекси в РИК-овете в Ямбол и  Кюстендил.

По сигнал на "Демокритачна България" по-рано бе спряно и машинното гласуване в целия избирателен район на Велико Търново заради проблем с нареждането на преференциите на тяхната политическа коалиция, съобщи Димитър Димитров, член и говорител на Централната избирателна комисия. Оказа се, че листата на коалицията в машините за гласуване в различни секции в областта е разбъркана и подредбата на преференциите е различна от подредбата, одобрена с решение на РИК. Първите трима от списък за преференции в избирателния район се преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана.

Много сигнали има в РИК-Благоевград. До Районната прокуратура в Гоце Делчев е пратена жалба,  в село Мосомище Аспарух Христов-Попа извършвал раздаване на пари в полза на партия. Пари били раздавани и от лек автомобил "Форд" в гоцеделчевското село Господинци.

Проверка показала, че е неоснователна жалба, че в село Годлево кметът инструктира избирателите как да гласуват.

В РИК са постъпили множество оплаквания срещу кмета на Дебрене - Ивайло Мицев, който увещавал избирателите да гласуват за една от партиите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?