Следвайте ни

Ваксинират поне 1500 членове на СИК Пловдив ВИДЕО

В изборния ден с маски и ръкавици, мерят температурата на избирателите

viber icon

Поне 1500 членове на секционните избирателни комисии трябва да бъдат ваксинирани до 5 март. Това заяви зам.-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров за „Марица“. Толкова са заявилите до момента желание за имунизация, които ще вземат участие в изборите, но бройката им постоянно се променя. „Оказа се, че някои от подадените в списъците не са искали да се имунизират. За сметка на това пък са пропуснати желаещи“, обясни д-р Аргиров. 

До обяд в РЗИ-Пловдив бяха ваксинирани 35 души, като по предварителни данни до края на деня трябва броят им да стане около 80. Боцкането срещу срещу COVID-19 става по часове. За да няма струпвания на хора в сградата,  се викат по 12 души на час. В здравната инспекция ще бъдат поставени иглите на членовете на секционни комисии от район „Западен“ и от Съединение.

„Препоръчахме на кметовете на останалите райони да се свържат с управителите на лечебните заведения, в които се ваксинират членове на СИК, за да проведат организации, каквито те намерят за необходимо“, обясни д-р Аргиров. 

В „Св. Пантелеймон“, където също се поставят имунизации, към обяд бяха минали 30 души. Там са разпределени представителите на комисии от район „Южен“. Тези, които са от район „Централен“, пък минават през ДКЦ 1 и ДКЦ 2, от „Северен“ – ДКЦ „Св. Георги“, а от „Източен“ – Военна болница. Тези, които имат отношение към изборния процес, са прозвънени през седмицата от районите на избирателните комисии. 

По план всички трябва да бъдат ваксинирани с първа доза до 5 март, за да може поставянето на втората игла да започне от 26 март. Именно с тази цел е избрано и използването на Pfizer. „Втората игла при нея се поставя след 21 ден. При Астра Зенека се поставя към 70 ден, което е след изборите и няма смисъл. Moderna е на 28 ден, но дози от нея в Пловдив не са пристигали“, обясни д-р Аргиров. 

Той подчерта още, че ваксинирането на членовете на секционните комисии не е задължителен, а препоръчителен процес, с цел избягване на заразяване. Освен това част от тях вече са преболедували и имат антитела, добави д-р Аргиров. 

В изборния ден освен трите Д – дезинфекция, дистанция и дисциплина, членовете на комисии ще трябва да са с маски и ръкавици. На входа пък температурата на избирателите ще бъде мерена. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нали

Нали

27.02.2021 | 16:27

Няма смисъл да мерите температурата, два парацетамола и след 10 мин е под 37 градуса! Носете си маските, спазвайте дистанция и си мийте ръцете и всичко ще е наред!

Отговори
2 2
Читател

Читател

27.02.2021 | 16:09

Поздравления към д-р Аргиров за доказана национална гордост и родолюбие: вижда се в кабинета му окачен портрет на Христо Ботев!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?